Visszatért a gyermekzsivaj a nevelési intézményekbe

Bár az óvodák és bölcsődék eddig is tartottak ügyeletet, a könnyítéseknek köszönhetően hétfőtől újra minden intézmény kinyitotta kapuit. A Nagykanizsa Központi Óvoda tagintézményeibe eddig a gyermekek harmada tért vissza az óvodai hétköznapokba. A nevelési intézményekben az idő nagy részét a gyermekek a szabadban töltik.

– A jelenlegi összlétszám szerint a gyermekek egyharmada jelent meg az intézményekben. 520 és 530 között van ezen a héten a létszámuk, amely folyamatosan változik. Mindannyian tudjuk, hogy a járványügyi helyzet továbbra is fennáll, tehát mégsem a régi rendre álltunk vissza. A szülők számára megfogalmazott szabályokat a továbbiakban is betartjuk, így például a szülők nem mehetnek be az óvodába, de ez úgy gondolom zökkenőmentesen megvalósul - mondta el Némethné Kovács Edit, a Nagykanizsa Központi Óvoda intézményvezetője.

Közös játék a társakkal és az óvó nénivel. Nem csak a szülőknek könnyebbség az óvodák újranyitása, hanem a gyermekek is várták már. Persze a több hónapos otthon töltött idő után nem mindenkinek könnyű az átállás.

– Érdekesen érkeztek a gyermekek voltak, akik egymáshoz szaladtak és átölelték egymást, volt bizony olyan kiscsoportos, aki kicsit legörbült szájjal érkezett. Hiába írják elő a távolságtartást és hogy az óvónő ne ölelje át a gyermeket, ezt nem lehet. Ha sír és vigasztalni kell, ha hiányzik az anya, keresi a társát, vigasztalni nem lehet két méterről, ugyanúgy legózni és játszani sem - nyilatkozta Gyarmatiné Sonkoly Erika, a Hevesi-tagóvoda óvodavezetője.

A kiscsoportos foglalkozások, az önálló játék mellett az óvodákban a higiéniai szabályok megismertetése is szerepet kap. Ahogy eddig is, a gyakori kézmosás és a fertőtlenítés része az óvodai mindennapoknak.