Zalában több új fertőzött van, mint Budapesten, Kovács szerint a járvány a fővárosban terjed

facebook megosztás

37 új fertőzöttet jelentett az operatív törzs ma (szombat) reggel. Ami igazán meglepő, hogy Zala megyében több új koronás beteget regisztráltak (13-at), mint Budapesten (ahol 10-et). Ez Zalában 8,6 százalékos, Budapesten viszont mindössze 0,64 százalékos a növekedés az előző napi összes beteghez képest - írja a 444.hu.

 (Zalában 164 fertőzött van, lakosságarányosan Budapest és Fejér megye után itt van a legtöbb igazolt koronás. Zala után Komárom-Esztergom, majd Pest megye következik ebben a sorban. Ha kéthetes statisztikát nézünk, Zalában 241 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, 48-ról 164-re, Budapesten 22 százalékkal. Zalában korábbi hírek szerint önkormányati és állami fenntartású idősotthonokban jelent meg a vírus, de részletes adatokat erről nem oszt meg az operatív törzs, és a mostanra a fideszes polgármester sem.)

Szombaton jelentett új fertőzöttek megyékre bontva: Zala 13, Budapest 10, Fejér 5, Komárom-Esztergom 4, Pest megye 4, Csongrád 1. 

Kisebb csoda, de Borsodban és Hevesben valahogy csökkent az összes igazolt beteg száma. Hevesben április 28-a óta 17 beteget tüntetett fel a térképen az operatív törzs, most már csak 16-ot, Borsodban május 2-a óta 65 beteg szerepel, mára már csak 63. (Ez nem az aktív eseteket mutatja, hanem az összes eddigit.) 

Az is váratlan és meglepő, hogy miközben Müller Cecília szerint büszkének kell lenni arra, hogy „járványügyi szempontból Magyarország Európa legfelkészültebb országa, naprakész adatokkal európai szintű járványügyi figyelőrendszert működtet”, az operatív törzs az eddigi gyakorlatától eltérően ma nem közölte reggel, hányan vannak kórházban és hányan lélegeztetőgépen. 

A teljes cikkért és a grafikonokért kattintson »

Forrás: 444.hu

_ _ _

Kovács Zoltán: a járvány leginkább a fővárosi idősotthonokban terjed


Kovács Zoltán a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár

Karácsony Gergely főpolgármester folyamatosan és kétségbeesetten terel, miközben az elmúlt hetek adataiból nyilvánvaló, hogy a járvány leginkább a fővárosi idősotthonokban terjed - közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szombaton közösségi oldalán.    

Kovács Zoltán azt írta: ennek az az oka, hogy a főpolgármester későn intézkedett, nem készítette fel a fővárosi idősotthonokat a járványra. Van saját hatásköre és felelőssége, ideje lenne ezzel foglalkoznia - jegyezte meg.    

Az államtitkár megosztott egy diagrammot is a fővárosi fenntartású idősotthonban elhunyt emberek számát bemutatva. Az információ szerint idősotthonokban eddig 93 koronavírus-fertőzött halt meg, közülük 64-en fővárosi idősotthonban. Mivel Budapesten és Pest megyében eddig 320 koronavírus-fertőzött halt meg, így "minden ötödik budapesti és Pest megyei elhunyt egy fővárosi fenntartású idősotthonból kerül ki" - írta Kovács Zoltán.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.