Zrínyiek öröksége Őrtilos és Belezna határán

facebook megosztás

Négyszáz éve született Zrínyi Miklós költő, hadvezér és politikus. Emlékére a tavalyi évtől kezdődően Dr. Vándor László régész és nyugalmazott igazgató állami, önkormányzati és vállalkozói segítségnek köszönhetően kezdte el a kút renoválását. Zrínyi-Újvárat – a feltételezések szerint – azért építtette Zrínyi Miklós, hogy innen indulva csapataival felmenthesse a törökök által elfoglalt Kanizsát.

Zrínyi- Újvár Belezna és Őrtilos, illetve a már nem lakott Patacsin között, a Mura folyó partján állt. Dr. Vándor László, régész, a megyei múzeum korábbi igazgatója azt mondta: - A kút teljes mértékben rekonstrukció, hiszen annak csak a föld alatti részei maradtak meg. Hat méter mélységből újjáépítettük a kútnak a bélését is, és az egész kútházat. Körülötte készült egy olyan kupola, amely nagy valószínűséggel eredetileg is létezett, hisz rendelkezünk leírással a kútról, hogy kupolafedése volt. - A kút területe körüli régészeti feltárások az idei évben elmaradnak a koronavírus- járványra tekintettel, de előző években volt, hogy hoztak fel tizenhat méter mélyből cserépdarabokat, emberi maradványokat. Előkerült egy itatóvályú is, amely feltehetőleg Zrínyi Miklós lovának itatója volt. A kútház azért is számít különlegességnek, mivel ez az egyetlen kézzel fogható emlékünk Zrínyi Miklósról a mai Magyarország területén. A kupolafedél érdekességéhez tartozik, hogy a hadvezér a tetején elhelyezte annak idején azt a díszt, melyet elhozott Szulejmán szultán sírjáról, ezzel kiváltva a törökök haragját.

Nem csak turisztikai látványosságnak szánják

Eredeti nagysága kisebbnek számított, ám a kútház jelenlegi méretének köszönhetően megfelelő biztonságot fog nyújtani az oda látogató turistáknak eső esetén. Az emlékhely kedvez a biciklivel túrázok számára is, hisz kerékpárral is meg lehet közelíteni. A Zrínyi-Újvár Őrtilos és Belezna felől is megközelíthető. Zala és Somogy megyék határán könnyen elérhető. A környéken számtalan látnivaló várja a kirándulókat. A kirándulók pedig a koronavírus-járvány végét várják. Addig is tegyünk egy kis virtuális sétát Őrtilosban.

A Duna-Dráva Nemzeti Park szívében

Őrtilos a Duna-Dráva Nemzeti Park egy kis részét teszi ki. Számos olyan növény és állatfaj él a környéken, mely hazánkban nem vagy kis számban található meg. A természetkedvelők és kirándulók számára tökéletes célállomás, hisz lehetőségük van a körülbelül egy óra alatt végigjárható tanösvényt lesétálni és tanulmányozni a természet adta szépségeket. Akik pedig az extrém sportok megszállottai, az ő lehetőségük is adott egy kis vadvízi evezéshez.

Kedvező környezeti adottságainak köszönhetően számos olyan kiránduló látogatja évről évre, akik a nyugalom és tiszta levegő „szigetét” keresik. A Dráva-Mura összefolyásának partja mellett terül el a falu. Szentmihályhegy magasodik a torkolat fölé, ma Őrtilos község része. Nem volt ez mindig így, hiszen 1949-ig jelentős része a Légrádban (mai Horvátország) élők birtoka volt. Nevét az 1700-as évek elején felépített Szent Mihály kápolnáról kapta. A templom dombjáról tökéletes panoráma tárul elénk, a légrádi templom tornyát szabad szemmel is megcsodálhatjuk, és a Dráva medrét is láthatjuk a domb tetejéről.

Nem messze a templom dombjától helyezkedik a Fesztung, melyen 1848. szeptember 14-én Jellasics horvát bán seregeinek egyik drávai átkelési pontjának állít emlékművet Őrtilos. A domb alatt ma is láthatók azok a földsáncok, melyeket az itteni ágyúk védelmére ástak. Korabeli írásokból kiderült, hogy Perczel Mór személyesen vezette a magyar sereget Légrádhegyen, az akkori Szentmihályhegyen. A Fesztungról a panoráma szintén mesébe illő, a tetejéről szintén átláthatunk a szomszéd országba.

Vissza a várba

Vándor László azt is elárulta, hogy a kútból felhozott emberi maradványok arra utalnak, hogy a várat védők az áldozatok holttesteit egyszerűen a kútba dobták. Később, miután a török csapatok elvonultak, ezeket a helyiek kiemelték és eltemették. Mindaz, amit a környéken végzett kutatások a felszínre hoztak, látható is lesz. A tervek szerint a Nagykanizsa Városi Múzeumban állítanak majd össze kiállítást az itt feltárt leletekből. Azt, hogy ezt mikor lehet megtekinteni, a járvány miatt egyelőre nem lehet meghatározni. Zrínyi születésnapján szerették volna felavatni a vár felújított kútját, de a koronavírus ezt is meggátolta.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.