A folytatólagos közgyűlés hangneme diplomatikusabb volt

A 10 napirendi pont közül kettő hozott vitát a hétfői folytatólagos közgyűlésen. A városfejlesztő cég éves jelentésnél ismét előkerülő Piért raktár ügynél, valamint a gépgyár területén lévő műalkotások városi tulajdonba vétele kapcsán alakult ki kisebb szópárbaj a képviselők között. A közgyűlés hangneme ugyanakkor sokkal enyhébb és diplomatikusabb volt, mint a múlt csütörtöki, maratoni tanácskozáson.  

Már a bizottsági üléseken is szó esett arról, hogy Bizzer András egy kézzel írott megjegyzést tett Károlyi Attila előterjesztésére, amely élesen kritizálta a polgármester Végvári Lászlóval, a gyár ügyvezető-igazgatójával folytatott tárgyalását. Károlyi Attila szóvá is tette a kommentárt, ugyanakkor az előterjesztésének hangvételéért elnézést kért. Az alpolgármester szerint erre volt is oka, hiszen a javaslatban leírtak megsértették a polgármestert.

– Én azt látom, hogy Károlyi képviselő úr, indulatból írta meg ezt az előterjesztést. S indulatból előterjesztést írni, s oda nem illő kifejezéseket használni szerintem nem rendjén való itt a közgyűlésen. Lehet, hogy kicsit le kellett volna nyugodnia Károlyi képviselő társamnak, s utána megírni ezt az előterjesztést. S az itt használt jelzőkben az is probléma, hogy nem csak a polgármester urat sértik, hanem a hivatal dolgozóját is - hangsúlyozta Bizzer András alpolgármester.

Bizzer András mellett Erdős László is kritikával illette Károlyi Attila előterjesztését. Ugyanakkor a képviselők egyetértettek a javaslat fő céljával, a műtárgyak megmentésével.

– Nagyon jók a kapcsolatok, s én be fogok számolni a tárgyalásról a közgyűlés minden tagjának. Polgármester úr, nincsenek jó helyen ezek a vagyontárgyak. Higgyék el nekem, anélkül, hogy bárkit megbántanék, több százmilliós értékek mennek onnan ki. S a saját szívük joga, hogy miket visznek onnan ki? Egyszer majd csak azt vesszük észre, hogy eltűnik Thúry György szobra is - mondta el Károlyi Attila, az  Éljen VárosuNk! Egyesületönkormányzati képviselője.

A javaslat értelmében a hét lokálpatrióta alkotás megmentését célzó tárgyalást ezentúl Károlyi Attila vezeti. A közgyűlés elfogadta az előterjesztést. Érdekesség, hogy 9 támogató szavazatot kapott a napirendi pont, és - miután Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője nem volt ott az ülésen - ez azt jelenti, hogy két, kormánypárti városatya is igennel voksolt.