A gyerekekről szólt – de nem csak ez a nap Zalamerenyén

facebook megosztás

Kötélhúzás, talicskatoló verseny, lufiborotválás, palacsintaevő verseny. A Zalamerenyére tévedt látogató a '80-as évek végén, a '90-es évek elején érezhette magát a falu gyermeknapi rendezvényén.


Fotó: Andik Szilárd

A gyerekek öröme a legfontosabb. Ezt vallja a mintegy 160 fős kistelepülés vezetője, Herodek Miklós József. Több rendezvény van az év során, amikor a gyerekek vannak középpontban.  A felnőttek - és nem csupán a szülők, hanem a falubeliek közül sokan - tesznek azért, hogy az ifjúságnak nyújtsanak valamit, akár adventkor, akár gyermeknapkor. Utóbbi rendezvény apropóján faggattuk a falu polgármesterét, vajon mi lehet a titka a szinte kézzel fogható örömnek a gyermeknapon?

– A szeretet, az összetartozás érzés, ami itt Zalamerenyén az emberek szívében él. Nagyon kellemes és jó érzése az, hogy össze tudunk fogni a bajban, de ha szórakozni kell, akkor is. Most pedig, amikor a gyerekek érdekében kellett tenni, sokan megmozdultak - fogalmazott a település polgármestere.

Divatos kifejezéssel élve a „retró” jegyében szervezett gyereknap szinte alig igényelt anyagiakat, a falubeliek saját javaikat, idejüket és energiájukat áldozták azért, hogy a kicsiny település fiataljai jól érezzék magukat.

– A legjobb volt idáig a talicskatoló verseny! A kötélhúzás is elég jó volt, bár ott a lányok nyertek... Többször vannak programok, jönnek a szüleink is, de mi még többször találkozunk. Kijövünk a játszótérre, biciklizünk... Nem otthon ülünk - mondta el a 12 esztendős Kondor Balázs.

– „Van, aki nem jön ki, mert lusta” - vette át a szót a 13 éves Rákhely Lucia. De legtöbbször kijövünk, találkozunk hétköznap is. Lemegyünk a tóhoz vagy az erdőre, fel a hegyre. Ez a lufiborotválás viszont nagyon jó volt! - mondta sietve Lucia, mielőtt a további versenyek elkezdődtek volna.

A gyermeknap nem csupán az ifjú merenyeiek számára volt fontos.

– Szülőként úgy gondolom, a gyerekek boldogsága a legfontosabb. Számukra egy szép napot szervezni, nekik örömet szerezni a legszebb dolog és a legnagyobb ajándék. Szinte az összes gyerek megjelent ma a faluból, boldog arcok, vidámak, nevetnek. Érdekes, hogy nem kell nekik most wifi. Nem kell nekik most telefon. Egy talicskával, lufival, labdával is boldogok, ennek mi is nagyon örülünk - mondta el Könczöl-Takács Helga, a kis falu alpolgármestere.

És természetesen helyben, helyi alapanyagokból készített palacsinta csillapította a maroknyi, ám annál lelkesebb ifjú csapat éhségét a gyermeknapon. A szervezésben az önkormányzat mellett a legaktívabb helyiek is részt vettek. A gyerekek szülei mellett többen jöttek, csak azért, hogy egy kicsit önkénteskedjenek, segítsenek. Zalamerenyén arra készülnek, hogy a járvány utáni enyhítéseknek köszönhetően további eseményeket szervezhetnek. Persze már nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is.

Vincze Adél

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.