A járvány lecsengő szakaszban van

A járvány lecsengő szakaszban van, az elmúlt hétvége pedig pozitív tapasztalatokat hozott, hiszen a rendőrségnek csak minimális számban kellett intézkedéseket végrehajtani a védelmi szabályok megszegése miatt – hangzott el az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. A statisztikák szerint Zala megyében nem nőtt a regisztrált betegek száma, így 255 fő koronavírussal fertőzöttről tudunk térségünkben. 

Továbbra is fontos az önkéntes jogkövetés vagyis, hogy mindenki szem előtt tartsa a védelmi intézkedések miatt még érvényben lévő szabályokat - hangsúlyozta Lakatos Tibor rendőr ezredes. Az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője kiemelte: a védekezés újabb fázisában átalakultak a rendőri feladatok. A határátkelőhelyek, valamint a hatósági házi karantén ellenőrzése mellett a védelmi intézkedések betartásával kapcsolatos magatartás felügyeletét és a kulturális rendezvények biztosítását is ellátják a rendvédelmi szervek. Müller Cecília országos tisztifőorvos a járványügyi adatokat ismertetve elmondta: 29 új fertőzöttet regisztráltak, 5 ember elhunyt, jelenleg pedig 1229 aktív, új koronavírusos betegről tudnak Magyarországon. 

– A járvány egyértelműen egy lecsengő szakaszban van, a járványgörbénk egyértelműen lefelé mutat, immáron 10. napja tapasztaljuk ezt, hosszabb ideje, tehát a tendencia az egyértelmű. Mindennap figyeljük az adatokat, hogy van-e esetleg felbukkanó góc, akár intézményben, akár megyében egy-egy településen, hogy idejekorán felfedezzük és cselekedni tudjunk - mondta Müller Cecília, országos tisztifőorvos.