A trianoni békediktátum aláírására emlékezünk

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján a 100 évvel ezelőtti eseményekre, a trianoni békediktátum aláírására emlékezünk országszerte.

Az évforduló alkalmából ünnepi díszbe öltöztette a Nagy-Magyarország emlékmű előtti területet az AK Aranykor Nagykanizsa elnevezésű baráti társaság. A dekorációban újra szerepet kaptak az óvodások és iskolások által készített papírzászlók is. Március 15-re készülve a Deák téren láthatták először ezeket az arra járók. Akkor az emlékmű előtti teret borították el a kis trikolorok. Most újra felhívta magára a figyelmet a Aranykor. Ezúttal az Eötvös teret vették célba.

Az első világháborút lezáró békeszerződés következtében jelentősen csökkent az ország területe. Ennek jogosságát azóta is sokan vitatják, de az történelmi tény, hogy az elcsatolt területeken nagyon sok magyar nemzetiségű polgár rekedt. Családokat szakított ketté, és választott el ezreket örökre egymástól az új országhatár. Az az országhatár, amely sok helyen a templomkertet vágta ketté, a gazda házát az udvarától választotta el, vagy éppen az utca páros és páratlan oldalát tette két külön állam részévé.

Németh Tünde, az Aranykor aktivistája mondta el, hogy Az OSB lapokból kivágott és nemzeti színűre festett Magyarország határvonalaira mécseseket ragasztottak ki a csoportosulás tagjai, az elvett területeket pedig nemzeti színű kis zászlókkal rakták ki. Így körvonalazódik ki a régi Nagy-Magyarország területe, melyet néhány napig még láthatnak az arra járók.

A Trianoni szerződés 100. évfordulójára szervezett városi és egyéb megemlékezések lapzártán idején tartanak az Eötvös téri emlékműnél.

Kép és szöveg: Bakonyi Erzsébet