A vírus mindaddig veszélyes amíg nincs rá vakcina

facebook megosztás

A járvány első szakaszában Magyarország sikeresen és eredményesen védekezett, a vírus azonban mindaddig veszélyes amíg nincs rá vakcina - mondta Gulyás Gergely a mai Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, az Országgyűlés elé benyújtotta a kormány a veszélyhelyzet megszüntetéséről és a járványügyi készültség fenntartásáról szóló törvényt. 

Magyarország eddig 590 milliárd forintot fordított a járványügyi védekezésre, a készültséget viszont továbbra is fenn kell tartani. Az Országgyűlés várhatóan június 16-án dönt a veszélyhelyzet megszüntetéséről, amellyel egyidejűleg marad az Operatív Törzs munkája és továbbra is változatlan lesz a kórházak irányítási rendszere. Az időseket érintő vásárlási idősávok továbbra is érvényben maradnak. 

– A kormány a tegnapi ülésén döntött arról is, hogy a rendezvényekre vonatkozó korlátozás fennmarad, de az általános korlátozások a veszélyhelyzet végével megszűnnek. Ilyen a színházak, múzeumok, mozik és fürdők zárva tartása - mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília elmondta: a járvány nyugvópontra érkezett hazánkban. 23 új igazolt beteget regisztráltak, 5 fő elhunyt és 1210 az aktív fertőzött száma ismertette a számadatokat az országos tisztifőorvos. – A kedvező járványügyi adatok lehetőséget adnak az óvatos változtatásokra - hangsúlyozta a szakember.

– Egy részleges, látogatási tilalmat feloldó határozatot hoztam. Ez azt jelenti, hogy a látogatás lehetőségét a szociális intézményekben is biztosítani kell. Ez a teljes vertikumra kiterjed, nem csak az idősotthonokra, hanem valamennyi szociális ellátási formát érinti ez a tegnap kiadott rendelkezés - tette hozzá Müller Cecília országos tisztifőorvos.

– A szabályok betartásával kell azonban a látogatások során is eljárni - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos.

Zala megyében egyébként az elmúlt 24 órában egy embernél mutatták ki a fertőzést, így térségünkben 256 az igazolt koronavírusos betegek száma.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.