A zalaszántói egyesület támogatása és utóélete

facebook megosztás

680.000 Ft-tal támogatta városunk a Zalaszántói Lokálpatrióta Egyesület könyvkiadását. A támogató határozatot Bizzer András alpolgármester, a Fidesz-KDNP-frakcióvezetője írta alá. Sajtótájékoztatóján a közgyűlésben többséget adó Éljen VárosuNK! Egyesület frakciója Balogh László polgármester veszélyhelyzet alatt hozott ezen döntését is az indokolatlan és pazarló döntései közé sorolta.

Polgármester: Emberek megtévesztésére alkalmas állítások

Megszólalásukra Balogh László, polgármester a közösségi oldalán reagált.

Az elmúlt néhány napban több fontos, sőt, állítólag az ellenzék számára is támogatásra érdemes üggyel kapcsolatban hangzottak el a részükről olyan hazug állítások, amelyek sajnos alkalmasak arra, hogy megtévesszék az embereket. Az első méltatlan ügyben nemtelen támadás érte az ellenzék részéről Szekér Imre Tibor helytörténeti kutatót, aki egy zalaszántói egyesület nevében kérelemmel fordult a városhoz, miszerint támogassuk a 2008 óta a Honvédelmi Levéltárral közösen kutatott, reprezentatív, közel 500 oldalas könyve kiadását. Amely városunk történetében is komoly örökséget hagyó császári és királyi 48. gyalogezred első világháborús eseményeit, csatáit és annak hőseit mutatja be nagy részletességgel.

A kanizsaiaknak azért fontos mindez – írja a polgármester, mert a könyv tartalmául szolgáló, az első világháborúban fontos szerepet játszó 48. gyalogezred története összefonódik Nagykanizsáéval: itt volt az ezred központja és laktanyája a Sugár úton, ide költözött az ezredtörzs a háború alatt és ezáltal váltunk katonavárossá. A Deák téri szobor is nekik állít emléket.

Méltónak tartja a könyv megjelentetését főként annak fényében, mert a nyomdába kerülés előtt a könyv szerzője, az ő elmondása szerint, személyesen kereste fel a kulturális bizottság elnökét, Gábris Jácintot, majd pedig dr. Károlyi Attila ellenzéki képviselőt, akik mindketten felkarolták a kezdeményezését.

Sajnálatos, hogy e képviselők a hűségüket nem a város értékeihez, hanem a haszon- és hatalomszerzés érdekéhez kötik, mert amikor az ellenzék álnok módon támadott e döntésem miatt, akkor kiállhattak volna nyíltan, hogy valóban fontos emlékekről, azok történeti megőrzéséről van szó, amit ők is támogatni tudnak.

De nem tették!

Bejegyzésében a polgármester szóvá tette, hogy az ellenzék támadja, az alkotót rágalmazza. Kiemelte, hogy abból a keretből adott, amiről ő dönthet. Támogatást azért adott, mert enélkül az egyesület nem tudná kifizetni a számlát. A könyv kiadása mindösszesen 825 000 Ft-ba kerül, amiből a polgármesteri keret 680 000 forintot biztosít.


Károlyi Attila és Gábris Jácint

Az ÉVE-frakció másképp látja

A polgármester pókhálós írására a többségben levő ÉVE-frakciója is az interneten reagált. Ahogy írják:

Az Éljen VárosuNk! Egyesület érthetően fogalmazott a kérdésben: semmi gond nincs azzal, amennyiben valaki jeles történelmi információkat és tényadatokat kíván feldolgozni Nagykanizsát érintően. A gond ott kezdődik, amikor a részletekről nem történik egyeztetés, illetve míg a pandémiára hivatkozva az egyik oldalon jelentős megszorításokat tervez be a városvezetés, addig a másik oldalon a költekezés látszódik.

Két képviselőnket - személy szerint is külön kiemelve -, nemtelen támadás érte.

A többségi frakció szerint ugyanis nem igaz, hogy a frakcióból bárki is találkozott volna a szerzővel, pláne nem, hogy ők vitték volna be a kérelmet a Hivatalba.  

Tisztázzuk akkor a történteket – írják a folytatásban:

Károlyi Attila nem ellenzéki képviselő, hanem a Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlésének többségi oldalán helyet foglaló ÉVE-frakció önkormányzati képviselője. A kvázi ellenzéki szerepet jelenleg a Fidesz-KDNP képviselői csoportja tölti be. A legitimitás fogalmáról ezek szerint a polgármesternek van még mit tanulnia.

Nem találkoztak személyesen

Idézzük Gábris Jácint képviselő úr reflektálását:

„A könyv szerzője nem keresett fel személyesen. A legelső alkalom, mikor kapcsolatba került velem a szerző, az telefonon történt, rögtön azt követően, hogy Károlyi úrral konzultált. Ez 2020. március 9-én a déli órákban volt. Szekér úr ekkor bemutatkozott, előadta tervezett könyvének a témáját, továbbá azt, hogy keresett engem a Hivatalban, ám nem talált, ezért a kérelmet egyenesen bevitte és átadta Polgármester úrnak (erről a hiteles dokumentum rendelkezésre áll, melyet március 9-én iktattak, és a címzettje Balogh László Polgármester Úr), továbbá érdeklődött, hogy mi az elbírálás menete, hogyan zajlik a folyamat. Az úrral közöltem, hogy könyvének témája és a kérelmének tárgya általában a támogatható ügyek között szokott szerepelni, ám a döntést az OKISB hozza meg, nem én. Arra is reflektáltam, hogy délelőtt miért nem talált meg a Hivatalban: főállásban az iskolában tanítok, ezért meghatározott időközönként tartózkodom a Hivatalban.

Gábris Jácint bejegyzésében részletesen leírja, hogy mikor hívta őt a szerző. Megemlíti azt is, hogy pár nappal később újra beszéltek telefonon, de akkor már csak azt tudta elmondani, hogy a veszélyhelyzet miatt már a polgármester hoz döntést a bizottságok helyett is. Kérte, hogy megismerhesse a könyvet tartalmilag is, de ez még mindig nem történt meg.

Érdekesség – folytatja az ÉVE képviselője, hogy Balogh László polgármester úr június 11-én keresett fel az érintett ügyben, hogy beavasson, ő támogatni kívánja a könyvet, ám pontos részletekről, konkrétumokról még ekkor sem esett szó.

A második (megerősítő?) kérelem 2020. június 11-én érkezett be a Hivatalba, majd 12-én került iktatásra, melyet ugyancsak Balogh László úrhoz címeztek!

A kérelmekről pedig onnan van tudomásom, hogy azokat pár napja kikértem a Hivatalból.

Megjegyzem, a mai napig nem láttuk az ominózus kiadványt sem én, sem Károlyi képviselőtársam!

…Ezek után Egyesületünk részéről jogos a kérdés:

Miért a zalaszántói egyesület a kedvezményezett, miért nem lehetett a részletekről egyeztetni velünk és miért június 11-én hozakodott először elő az üggyel a polgármester?

Annak külön bája van, hogy egyesületünk tagjai között több közismert lokálpatrióta is található. A polgármester pedig ahelyett, hogy kérdezne, alaptalanul vádaskodik és intrikál.

Gábris: Méltatlan helyzetet idézett elő a polgármester!

Az emberi minimum az lenne, hogy bocsánatot kér, illetve beismeri, hogy hibázott, és alaptalanul sértett meg embereket!

Polgármester úr, nem tudjuk kik a súgói/tanácsadói, de ideje lenne már rendet tennie maga körül, mert így még a maradék jóindulatot is kiöli azokból, akik eddig normálisan igyekeztek Önhöz állni!

Civil emberek is hallatták hangjukat

Tóth László, nyugdíjas mérnök, tanár, a Palini Nyugdíjas Klub Egyesület elnöke a közösségi oldalán nyílt levelet intézett Balogh László polgármesterhez.


Tóth László

Napokig hezitált az írással, mert nem szeretett volna a hír megjelenésekor indulatból reagálni, és kerülni akarta a reflexből hurrogók letorkolását. Szívvel-lélekkel nagykanizsainak vallja magát. Hogyha szorítani kell a hurkon, azzal egyetért, de azzal nem, míg itt Nagykanizsán fogunkhoz verjük a garast, mert erre sem jut meg arra sem, ugyanakkor meg a saját pénzünket – akire rábíztuk, hogy őrizze és gazdálkodjon vele –, az fogja és másnak odaadja. Tóth László a polgármesternek írt levelében egyebek mellett utalt arra is, hogy több éve próbálkoznak azért, hogy szülessen egy olyan pont a város frekventált helyszínén ahol Nagykanizsára, mint katonavárosra lehet emlékezni, de sajnálatos módon mindenféle mondvacsinált okokkal lesöpörték az asztalról a kérelmeket, a javaslatokat. Most, a Covid-19 misztériumában többé-kevésbé lelkesen sokan egyetértettek abban, hogy minden szinten takarékosságot kell tanúsítani, miközben 680.000 Ft támogatást kap azonnali hatállyal egy olyan egyesület, aminek városunkhoz a világon semmi köze. Ebből a pénzből 15-20 nagyon nehéz helyzetben lévő idősügyi szervezet felszínen maradására, életben tartására juthatott volna pénz. De nem jutott!

A szerző: Kizárólag segítséget szerettünk volna kérni

Megkérdeztük a szerző, Szekér Imre Tibor véleményét, aki elöljáróban megjegyezte, hogy nem nagyon szeretne erről nyilatkozni, és egyébként sem látta ezeket a bejegyzéseket.

Megerősítette, először Károlyi Attilával beszélt telefonon, aki azt ajánlotta, vegye fel a kapcsolatot Balogh László, polgármesterrel és Gábris Jácint, képviselővel. Mindenképpen szándékában állt előzetesen megvizsgálni, hogy az önkormányzat vezetésében van-e pozitív válasz a kérésre, mert ha nem, akkor máshová is el tudta volna vinni a könyvet, hogy adják ki. Ezt követően személyesen felvette a kapcsolatot a polgármesterrel, és bemutatta neki a könyv kéziratát, aki megígérte, hogy támogatja a 90 százalékban már kész könyvet. Ő is megemlítette, hogy vegye fel a kapcsolatot Gábris Jácinttal. A kérelmet átadták Balogh Lászlónak, és azt követően fel akarta keresni a képviselőt. Mivel nem találta a hivatalban, felhívta telefon. A képviselő örömmel vette, és azt javasolta neki, hogy vegye fel a kapcsolatot a polgármesterrel. Ő azonban nem tartotta fontosnak elmondani neki, hogy már beszélt vele. Ennyi volt az egész. A könyv elkészült, most fog megjelenni. Szekér Imre Tibor megjegyezte: a támogatást nem az egyesület kapta, hanem a könyv, és a könyvvel kapcsolatban lemondott a jogdíjról. Nincs semmi titkolni valója, jogszerűen járt el. Ők nem vizsgálták azt, hogy ki, milyen pártállású, azt gondolja, Nagykanizsa csak egy van. Az, hogy a kanizsai testületben valamilyen probléma merült fel, az nem rájuk tartozik. Megtették a kötelességüket, és megfelelően jártak el, nincs takargatnivalójuk. Kizárólag segítséget szerettek volna kérni.

Bakonyi Erzsébet

Friss: Cikkünk befejezése után a polgármester a facebook oldalán megjelentette a negyedik pókhálós bejegyzését, melyben ismét hazugsággal vádolja a többségi frakció képviselőit. Ebben a korábbihoz képest újabb érdemi információk nem jelentek meg, ezért ezt már nem részletezzük. (tm)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.