Áprilisban 97 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma

facebook megosztás

Áprilisban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 98,7 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 95,0 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szálláshelyek forgalma 97,0 százalékkal csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).    

A kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele 97,3 százalékkal kevesebb volt, mint tavaly áprilisban, 42,9 milliárd forintról 1,2 milliárdra apadt.      

Áprilisban a kereskedelmi szálláshelyek nagy részében a koronavírus-járvány okozta intézkedések következtében üzemszünet volt. Az 1297 egyáltalán nyitva tartó kereskedelmi szálláshely felében nem volt vendégforgalom.    

A májustól októberig tartó szezon milliónyi, júliusban 1,5 millió vendégével szemben áprilisban mindössze 21 ezer vendég - közülük 3 ezer külföldi - fordult meg a szálláshelyeken.    

A KSH megjegyezte, hogy az áprilisi adatok csak korlátozottan összehasonlíthatók a korábbiakkal. A korlátozott információs bázis miatt a szállodák részletes árbevétel- és kapacitáskihasználtság-mutatóit, mint a szállodai szobák átlagára, az egy szobára jutó szállásdíjbevétel (REVPAR), valamint az egy szobára jutó összes árbevétele (TREVPAR) nem is közölte, és az adatbázisból már márciustól nem elérhető.    

Az év első négy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 43,2 százalékkal kevesebb, összesen 4,218 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 44,4, a belföldi vendégek 42,0 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.    

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 38,5 százalékkal csökkent, és 83,4 milliárd forintot tett ki.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.