Bizzer András maradt Nagykanizsa alpolgármestere

Bizzer András maradt Nagykanizsa alpolgármestere. A közgyűlésen az ÉVE-frakció módosítani kívánta az SZMSZ-t azért, hogy ezt a veszélyhelyzet alatt hozott döntést hatályon kívül helyezze. A polgármester végül nem vette napirendre a kérdést, így a márciusi döntése továbbra is érvényben van.  

Már a tervezett napirendi pontok sorra vétele előtt kialakult a vírushelyzet utáni közgyűlés legsúlyosabb vitája. Az ülésen Balogh László - hivatkozva a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény egyes pontjaira, illetve a város jegyzőjének szakvéleményére - elmondta: amennyiben szavazásra bocsátaná az alpolgármesteri kérdést, úgy újra jogsértő állapotba sodorná Nagykanizsát. Hangsúlyozta: a döntést a veszélyhelyzet ideje alatt hozta jogszerűen, így a kinevezés nem a rendkívüli időszak végéig szól.

– Három alkalommal nem sikerült alpolgármestert választani. A veszélyhelyzet ideje alatt azonban ez a lépés fokozottabban hangsúlyossá vált. Hisz egy pandémiában egyértelmű, hogy helyettesnek lennie kell. De kulcs az, amit a jegyzőnő is kiemelt: ez a döntés a pandémia idején született, de nem csak a pandémiára szól. Az, hogy ki alkalmas és ki nem, az egy szubjektív kérdés. Én alkalmasnak találtam Bizzer Andrást a feladatra. Az elmúlt időszakban végzett munkája alapján a szubjektív tények objektívvé váltak. S az ezzel kapcsolatos személyeskedő és sértő megnyilvánulásukat tartsák meg maguknak - mondta el Balogh László polgármester.

A vita során az ÉVE-frakció tagjai többször utaltak arra, hogy bár Balogh László minden nagykanizsai polgármestere kíván lenni, mégis az elmúlt hónapokban érdemi egyeztetés nélkül hozott döntéseket. Így a városvezető egyedül határozott az alpolgármester személyéről is.

– Kénytelenek voltunk ahhoz a jogtechnikai megoldáshoz nyúlni - Károlyi úr javaslatára -, hogy helyezzük hatályon kívül azt a határozatot, amit ő meghozott helyettünk és a közgyűlés nevében. S, ha ezt hatályon kívül helyezzük, akkor létrejön egy ex lex helyzet, mely szerint van egy határozat, ami eddig a pontig érvényes volt, hiszen csak a jövőre vonatkozóan tudjuk azt mondani, hogy nem hatályos, nem alkalmazható, eddig pedig tudomásul vesszük, hogy az adott időszakra a polgármester kinevezte Bizzer Andrást - fogalmazott Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője.

A csütörtöki ülésen sorra nem kerülő pontokat hétfőn 14 órától tárgyalják a képviselők.