Csökkent a foglalkoztatottak száma Nagykanizsán és környékén a tavalyi évhez képest

Csökkent a foglalkoztatottak száma a tavalyi évhez képest. A gazdaság legtöbb területét negatívan érintette a koronavírus-járvány. A leginkább érintett területek a vendéglátóipar, a kereskedelem és a turizmus.

2020 áprilisban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 368 ezer fő volt, ami az előző hónaphoz képest 73 ezer fős, tavaly áprilishoz képest pedig 136 ezer fős csökkenés – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A legtöbb érdeklődő pedig májusban jelentkezett munkanélküli státuszra.

– Bizonyos pozíciókra nagyon magas volt az érdeklődés és ez mind a mai napig érzékelhető. A járvány előtt jóval alacsonyabb munkanélküli rátával számoltunk. Most azért ez majdnem 5 százalékkal emelkedett az elmúlt 3 hónapban - mondta Drávecz-Egyed Enikő, az Együtt a munkavállalásért Zala megyében elnöke.

Az álláskeresők érdeklődését azonban június-júliusra várják, ugyanis ekkor jár le a három hónapos segélyellátás.

– Az elmúlt időszakban már a programoknak a vége felé közeledve váratlanul ért bennünket március közepén a rendkívüli helyzet. Ennek során a munkavállalóink, álláskeresőink egy részénél megtapasztaltuk azokat a helyzeteket, amelyek általában országos szinten is jelentkeztek. Gyakorlatilag a vendéglátóiparban, kereskedelemben, néhány szolgáltatásban dolgozó támogatott partnerünk, programban lévő ügyfelünknél a foglalkoztatás megtorpanása következett be - fejtette ki Polai György, a Nagykanizsa és Környéke Foglalkoztatási, Szociális és Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A legtöbb esetben azonban sikeresen megoldották a munkáltatók a munkahely megmentését. Sok helyen szabadságra küldték a dolgozókat, fizetés nélküli szabadsággal vagy egyéb módon szüneteltetéssel, más területekre irányították át a személyeket.