Egy fővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma Zala megyében

facebook megosztás

Zala megyében egy fővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, országosan pedig 16 új esetet regisztráltak. A kedvező járványügyi adatok miatt újabb könnyítések léptek életbe. 

Megnyíltak a határok Ausztria, Csehország és Szlovákia felé, ennek köszönhetően a magyar és az említett országok állampolgárai hatósági házi karantén nélkül léphetik át a határt. A kormány döntött továbbá az autós könnyűzenei koncertek lehetőségéről. 

– A jogszabály értelmében autós könnyűzenei koncert olyan élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás, amelyre a közönség a rendezvény helyszínére jutás céljából használt gépjárműben tartózkodik a program során. A látogatás feltételeit a szervező határozza meg, amelyről a közönséget tájékoztatja és annak betartatása a szervező kötelessége - mondta Kiss Róbert, rendőr alezredes.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján elmondta, jelenleg 1183 aktív fertőzött van az országban, melyből 202 Zala megyében. A szakember hangsúlyozta, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével részlegesen feloldják a látogatási tilalmat a szociális intézményekben és azt is engedélyezik, hogy a végzős tanulók búcsút vehessenek az iskolájuktól.

– Ebben a kedvező járványügyi helyzetben lehetővé tesszük azt, hogy az osztályok - a megfelelő távolságtartással, a higiéniai szabályok betartásával - végigjárhassák az iskolájukat, azokat az osztálytermeket, ahol sok éven át együtt voltak társaikkal. Kérjük az intézményeket, hogy ezeket úgy szervezzék meg, hogy a diákok minden higiénés szabályt tartsanak be- folytatta Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A szülők részvétele az intézményen belül nem javasolt – tette hozzá a tisztifőorvos.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.