Egyelőre óvatosak a kanizsai vásárlók

facebook megosztás

Sokan még mindig tartják az időkorlátot. A kereskedők részéről már egy hónapja erős lobbi indult a védelmi intézkedés korlátozására. A helyi adatok szerint volt olyan élelmiszerüzlet, melynek 11 és 12 óra között a tizedére esett vissza a forgalma.

A múlt héten elfogadta a parlament a veszélyhelyzet visszavonásáról és az átmeneti időszak szabályairól szóló törvénytervezetet, így már újra bárki, bármikor betérhet az üzletekbe vásárolni. A döntés óta eltelt napok tapasztalata alapján az emberek többsége még nem tért vissza a járvány előtti rendszerhez.

– A karantén előtti időszak még messze van, óvatosak az emberek és bízunk benne, hogy a járvány alább csitul és akkor visszatérünk az eredeti dolgokhoz - fűzte hozzá Szabó Balázs, a Lipóti Pékség és Kávézó üzletvezető-tulajdonosa.

A gyógyszertárakban is megszűnt az időkorlát, valamint már a másfél méteres távolság tartása sem kötelező.

– Hétfőtől megszűnt az időkorlát. Ennek nagyon örülünk. Jöhetnek minden időben fiatalok és idősek közösen. Az eladótérben tartózkodhatnak együtt, megszűnt a másfél méteres távolság is. Ez azt hiszem mindenkire jó hatással van, mert elég nehezen volt betartható az időkorlát - nyilatkozta Lukács Mária, a Zala Megyei Gyógyszerészi Kamara elnöke.

A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamarához érkező mutatók, beszámolók szerint az idősáv bevezetése gazdasági visszaesést eredményezett.

– Az biztos, hogy a forgalmak jelentősen visszaestek. Volt olyan élelmiszerüzlet, ahol 9-11 óra között körülbelül a felét tudta a forgalmának teljesíteni az előzőekhez képest és volt olyan, aki arról számolt be, hogy 11 és dél között, tehát a sávnak a legutolsó időszakában a tizedére esett vissza a forgalma - mondta Kereskai Péter, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

A jelenleg hatályos rendelet értelmében az üzletekben történő vásárlás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt mindenkinek kötelező viselni, kivéve a hat éven aluli gyermekeknek.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.