Egyre többen jelennek meg két keréken az utakon

facebook megosztás

Túl vagyunk az első „motoros hétvégén” - egyre többen jelennek meg két keréken az utakon. A szakértők a balesetek elkerüléséért fokozott figyelmet kérnek a sofőröktől, valamint azt javasolják, hogy mindenki tartsa be a sebességkorlátozást és nézzen bele a holttérbe sávváltás előtt. Nagykanizsa legrégibb motoros klubja minden évben szervez egy képzést az érdeklődők számára. Ezen szakavatott oktatók készítik fel a jelentkezőket a váratlan helyzetekre és a balesetek elkerülésére.

– Azt figyelembe kell venni az autósoknak, hogy nincs védelmi zóna a motorosoknak, csak egy sima protektoros ruha esetleg és a motornak egy kicsivel hosszabb fékútja, mint esetleg az autóké. Ezt mindig figyelemben kell tartani. Egyébként minden évben mi tartunk egy motoros tréninget, pontosan erre készítjük fel a motorosokat. A városi, illetve az országút közlekedésére készítjük fel a motorosokat, olyan szempontból, hogy a vészfékezés, a hirtelen irányváltoztatásra, illetve az oldalirányú, érkező autósoknak a kivédésére tartunk külön tréninget – tudtuk meg Bolla Ferenctől, a H-Turul Motoros Klub elnökétől.

Furdán János, az egyik kanizsai autósiskola oktatója, így rendszeresen közlekedik személygépkocsival és motorral is a városban. Hangsúlyozta, hogy a nyári időszakban még körültekintőbbnek kell lennie minden sofőrnek. Szerinte az autósoknak arra is figyelniük kell, hogy a forgalmi sávban egy motoros is elférjen mellettük.

– A jó idő eljöttével a motorosok is egyre többen vannak az utakon. Ennek köszönhetően a balesetek száma is megnövekszik, ami nagymértékben elkerülhető lenne, ha egymással szemben jobban odafigyelnénk. Tehát partnerek lennénk az utakon. Véleményem szerint a legtöbb baleset abból kifolyólag következik be, hogy az autós az csak a visszapillantó tükröt használja balra kanyarodáskor, illetve sávváltáskor, holott a holtteret is kellene, mert a holttérben simán megbújhat egy motoros és ha nem nézzük a holtteret, akkor nagyon könnyen el tudjuk ütni – hangsúlyozta Furdán János, a START Autósiskola oktatója.

Furdán János a KRESZ egyik fontos szabályára is figyelmeztetett, miszerint a piros lámpánál és a vasúti átjárónál a motoros előresorolhat a kocsisorok között.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.