Elfújta a szél

facebook megosztás

Nagykanizsa megadta magát a szélnek. A város polgármestere és a parlamenti képviselője is  egy hete osztotta meg facebook oldalán a képeket arról, hogy a Csónakázó-tóhoz odakerült egy méretes és térbeli Nagykanizsa-felirat. Amolyan a Hollywood közelében levő hegyen álló installációra hasonlító, sok településen már régóta meglevő új látványosságnak szánhatták, akik építették. A betűk ugyanolyan hófehérek, mint a hegyen állók, de kicsit kisebbek, és nem is magaslatra kerültek, de végülis a miénk. Azaz, valakié.


Fotó: Balogh László facebook oldal

Alig két napig volt a helyén minden betű. Először rongálásnak hitték. Ezt többen meg is osztották azzal, hogy vandálok áldozata lett a felirat. Először eltűn a „NAGYK”, majd egy nappal később az „N” sem tudott ellenállni ránehezedő nyomásnak. Közben kiderült, nem a vandalizmus, hanem az időjárás kezdte a betűket kivégezni. Úgy tűnik, hogy valami nem volt kerek, a felirat tönkrement.


Fotó: Kanizsa TV

Ezek után próbáltuk megtudni, hogy kik voltak az állítók. Sok változatot hallottunk, de az biztos, hogy túl sok egyeztetés nem előzhette meg a munkálatokat. Ránézésre hungarocell alapanyagot használtak a betűkhöz. A merevítés és a rögzítés módja a képekről nehezen megállapítható, de túl erősre biztos nem sikerült, ha a hétvégi szelek lebontották. Persze az szervezői most szembesülhettek azzal, hogy a szabadtérre tervezett alkotásuknak az időjárás viszontagságait is ki kell bírni. Na, ez most nem sikerült. Talán csak a hely és az anyag kiválasztását, a rögzítés módját, valamint a kivitelezést kellett volna szakemberekre bízni. Olyanokra, akiknek nem csak kedvük, hanem tudásuk is van szabadtéri alkotások szakszerű kihelyezésére. Persze nem kell szégyenkezni, hiszen Pécsen tavaly a belvárosban felállított betűket kellett beszedni, mert az avatás után kiderült, hogy életveszélyes a konstrukció. Na, de Pécsen legalább fel tudták avatni, Nagy Kanizsán (by Balogh László)  még ez sem sikerült.

Természetesen következő számunkban örömmel adunk lehetőséget azoknak, akik az akciót szervezték, lebonyolították.

Tar Mihály

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.