Évek óta problémás és veszélyes is, még sincs változás – Sártenger Kisfakoson

Kisfakos Damjanich utcájának jó részét a nagy mennyiségű csapadék következtében balesetveszélyes sár lepte el. Amikor az aszfaltos utat belepi a nedves föld, annyira csúszik, hogy a jégnél is veszélyesebb lehet. A helyi lakosok már többször jelezték, hogy az út megfelelő felújításokat igényelne. Eddig hiába, eddig csak átmeneti megoldások születtek.


Fotó: Czigóth Sándor

A kisfakosi Garai Ferenc a közösségi oldalán osztotta meg a képeit, melyeket nem sokkal a sárlavina megérkezte után készített. Szerinte az út már több, mint tíz éve rossz állapotban van. Többször ígérték az itt élőknek, hogy felújítják az utat, azonban három évvel ezelőtt csak egy kis szakaszig jutottak el a munkálatok. A fakosiak - mondják - már sok esetben szóltak az önkormányzatnak a járhatatlan út miatt. Eddig szinte hiába, teljes körű helyreállításra nem került még sor, az ideiglenesen javított út pedig ideig-óráig nyújt csak megoldást.

– Tudomásom szerint már három olyan baleset történt, ami csonttörést is okozott, kéz- és bokatörést. Gyereknél és felnőttnél is - mondta Garai Ferenc.

– A közvilágítás ugyancsak hiányos, ez nem is tudom, hány biciklisnek okozott kellemetlenséget. Úgy gondolom, sok autósnak szó szerint fennakadást okoz ez a helyzet. Számos olyan család él ebben az utcában, ahol a szülők autóval viszik a gyerekeket iskolába, óvodába. Ezen az úton napi rendszerességgel közlekedni nem tesz jót a gépjárműveknek sem.

Az önkormányzat felmérte a település és a vonzáskörzetébe tartozó közutak állapotát műszakilag, illetve, hogy milyen igénybevételnek kell megfelelnie. A felmérés alapján jócskán van olyan, ami jelentős felújítást kíván. A városfejlesztési bizottság elnöke keményen fogalmazott, amikor megkerestük a fakosiak problémájával.

– Az, hogy melyik utat kellene úgy rendbe hozni, hogy az tényleg használható legyen, sok mindentől függ. A listán sokan vannak, és ebbe beletartozik a kisfakosi városrész is. A belvárosban jelentős összegben számos beruházás történt a pár év alatt. Ezeket akár célszerűbben is fel lehetett volna használni, több, nagyobb útfelületet lehetett volna ezekből az összegekből korszerűsíteni. A kormány városunktól a súlyadóként befizetett 158 millió Ft összeget elvonta, míg más országok kormányai (például: Ausztria) az önkormányzatoknak pótlólagos támogatásokat adtak. A súlyadóból származó bevételből kívántuk finanszírozni többek között az útfelújításokat is. Ebből kifolyólag a tervezett felújításokra sem jut annyi pénz, amit egyébként korábban beterveztünk. Balogh László és Bizzer András a költségvetési tartalékban elhelyezett összegeket elköltötte alapítványoknak, egyesületeknek a veszélyhelyzettel nem összefüggésben, hatáskörüket túllépve hozott döntésekkel - tette hozzá Fodor Csaba bizottsági elnök, a ÉVE frakcióvezetője.

A VIA Kanizsa Zrt. vezérigazgatója szerint a kisfakosi munka szerepel a tervekben, a későbbiekben a nagyobb részeket érintő hibákat kijavítják.

– A következő néhány hétben tervezzük, hogy más zártkerti és hegyi utakkal párhuzamosan a Damjanich utcába is viszünk olyan kátyúzó anyagot, konkrétan vegyes mészkövet és mart aszfaltot, amivel ezeket a nagyobb gödröket ki tudjuk javítani. A padkát megerősítjük ott, ahol a nagyobb csapadék megbontotta a szegélyt, és várjuk mi is, hogy az önkormányzat beütemezze ennek az utcának a felújítását - nyilatkozta Szabó István, a VIA Kanizsa Zrt. vezérigazgatója.

A Damjanich utcának a teljes körű felújítása így továbbra is bizonytalan. Első sorban át kell tekinteni a városi költségvetést, ám a koronavírus okozta pénzügyi veszteségek és az egyéb nagyobb volumenű beruházások sem kedveznek a helyrehozásának. Az ügyben kerestük Szabó Szilárdot, a körzet önkormányzati  képviselőjét (Fidesz-KDNP), akit szerettünk volna megkérni, hogy mondja el ő is a véleményét a Damjanich utca állapotáról, de a városatyát lapzártánkig nem sikerült elérnünk.

Gerencsér Dóra