Figyelem, most az apák jönnek!

2020. jún. 20.

Június harmadik vasárnapján, idén június 21-én ünneplik világ szerte az apák napját. Még viszonylag fiatal ünnep Magyarországon, de számos módja adott, hogyan lehet elismerni a családok férfi tagjait. A MediaMarkt összegyűjtött néhány ötletet, melyek segíthetik a választást, egészen a régi időket idézőktől a legmodernebbekig.

Míg az anyák napját régóta ünnepeljük, az édesapákról szóló nap még újkeletűnek számít hazánkban. Magyarországon 1994 óta hivatalos az ünnep, a United Way mozgalmának köszönhetően. Habár nálunk igencsak fiatalnak számít és kevésbé elterjedt az anyák napjához képest, addig Amerikában még a törvénybe iktatása előtt (1972, Richard Nixon elnök közbenjárásával) is rendszeresen ünnepelték. Szükségességére egy polgárháborús veterán lánya, Sonora Smart Dodd mutatott rá az 1900-as évek elején, akinek apja őt és nyolc testvérét nevelte fel egyedül, felesége halála után. A nő édesapja példájából kiindulva úgy gondolta, jár az apáknak is egy ilyen jellegű megtiszteltetés.

A világ legtöbb országában június harmadik vasárnapján tartják az apák napját, érdekesség viszont, hogy az Egyesült Királyságban kilenc hónappal megelőzi az anyák napját.

Tágabb szemléletből véve kimondható, nemcsak az édesapák, de a család férfi felmenői mind figyelmet érdemelnek ezen a napon, így a nagyapák, de akár a nagybácsik, keresztapák is. A valódi ajándék pedig maga a figyelem, amennyiben pedig tárgyi ajándékra esik a választás, olyant érdemes vásárolni, amire régóta vágynak, valóban hasznos a számukra, vagy éppen egy közös programhoz szükséges.

Retro mozi otthon (akár autós mozi verzióban)

Egy házimozi rendszert könnyen össze lehet állítani otthon is, amennyiben pedig kert, vagy belső udvar is van, még az autós mozi ötlete sem elvetendő. Egy vetítővásznat és projektort szükséges beszerezni hozzá, majd elő a garázsban álló autót, apa kedvenc (régi) filmjeit és a nassolnivalót. Érdemes állványra felszerelt vásznat választani (legbejáratottabb a háromlábú állvánnyal felszerelt), mert ezt egyszerű rögzíteni még a kertben is.

Zeneélmény újratöltve

Amennyiben apa vagy nagyapa igazi zenerajongó, érdemes őket meglepni egy bakelit lemezjátszóval. Az új típusú lejátszókon ugyanúgy élvezhető a vinyl adta páratlan hangminőség, mely az elmúlt években nem hiába kezdett el hiányozni a zenerajongóknak. Az elérhető lemezjátszók között található igazi retro hangulatot idéző vagy modernebb kinézetű is, a legújabbak pedig már beépített előerősítőt is tartalmaznak a magasabb hangélmény érdekében.

Ki mondta, hogy a játékkonzolok csak a videójáték-őrülteknek valók?

Számos olyan játék elérhető már ugyanis, melyekkel az egész család játszhat – nemtől, kortól és érdeklődési körtől függetlenül. Érdemes beszerezni olyan játékokat is (a férfiasak mellett), amiben a család összes tagja részt vehet. A teljes élményért érdemes egy kedvező szoftverelőfizetést is társítani a csomaghoz, hogy akár az ismerősöket is bevonhassa a család egy igazi többjátékos partiba.