GasztroKanizsa: Kék sajtos marhaburger és hajdinás zöldségleves gombával

2020. jún. 20.

A hamburgert évszakoktól függetlenül mindenki szereti. Nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek is. Bogár Péter elárulta nekünk, ő hogyan készíti el, és levesreceptet is ajánlott hozzá.


(Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Hozzávalók 1 hamburgerhez:

1 édes hamburgerzsemle (minimum 150 gr), 5 dkg kékpenészes sajt, 1 kk extra szűz olívaolaj, 1 marhahús pogácsa (200 g), kevert zöld saláta ízlés szerint, 2 szelet karikára vágott paradicsom, 2 szelet karikára vágott hagyma, 3 evőkanál koktél szósz.

Elkészítése:

A hamburgerzsemlét ketté vágjuk, mindkét belső felét megkenjük olívaolajjal, és kontakt grillben, serpenyőben vagy rostlapon 2 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Majd a hagymakarikákat is aranybarnára pirítjuk 2 perc alatt. Közben a pogácsa mindkét oldalát barnára pirítva 5 perc alatt átsütjük a 150 C fokra állított kontakt grillben. Az utolsó 1 percben a húspogácsánkra ráhelyezzük a kéksajt szeletet, amit ráolvasztunk serpenyőben, vagy rostlapon, ilyenkor azonban 2,5 perc után fordítsunk egyet a pogácsán. A pogácsa marhahús és marhafaggyú 90 – 10 arányú keverékéből áll. Amint a zsemle megpirult, az alsó felét megkenjük a koktélszósszal, ami majonéz, ketchup, és mustár 80-10-10 arányú keverékéből áll, amihez reszelt fokhagymát is adhatunk. Ezután a sajtos húspogácsára helyezzük a salátakeveréket, a paradicsom karikákat, és a zsemle másik felét. Végül átszúrjuk az elkészült hamburgerünket egy spékelő rúddal, és fogyaszthatjuk is!

Hajdinás zöldségleves gombával

Hozzávalók 4 személyre:

1 ujjnyi húsos szalonna, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 15 dkg vargánya, 15 dkg hajdina, 1 babérlevél.

Egy lábosban a kockára vágott szalonna zsírján puhára pároljuk a hagymát, a sárgarépát, a zöldséggyökeret és hozzáadjuk a gombát. 2 evőkanál liszttel tovább pirítjuk a zöldségkeveréket, és 4 gerezd zúzott fokhagymát dobunk bele. Mielőtt felöntjük vízzel, egy késhegynyi őrölt piros paprikával tovább pirítjuk. A felöntés után babérlevéllel ízesítjük, majd 30 percig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Végül a hajdinát 1 evőkanál olajon megpirítjuk, majd a leveshez öntjük, és további 10 percig puhára főzzük.

Bakonyi Erzsébet