GasztroKanizsa: Zöldséges tócsni és krémleves Galambos Lívia operaénekestől

2020. jún. 26.

Szabadidejében örömmel süt-főz a családjának Galambos Lívia operaénekesnő. A gyerekei legújabb kedvenc ételeinek receptjét szívesen osztotta meg lapunk olvasóival. Zöldséges tócsnit már készített cukkiniből, répából, édesburgonyából és céklából is Livi. Legutóbb a répás-cukkinis tócsnival örvendeztette meg a családját.

A zöldséges tócsni hozzávalói:

1 nagy répa, 2 közepes cukkini, 2 egész tojás, 1-2 kanál rizs és zabpehelyliszt, fél vöröshagyma, továbbá petrezselyem, metélőhagyma, só, bors és fokhagymapor.


Fotó: Kanizsa

Elkészítése:

A répát és a cukkinit nagy reszelőn lereszeljük, majd az alapanyagokkal összekeverjük. Fél órát állni hagyjuk, hogy a zabpehely magába szívja a nedvességet. Egy laza anyagot kell kapnunk, hisz a lényeg a zöldség és nem a liszt.

Tapadásmentes sütőben kicsi kókuszolajon mindkét oldalukon 3-3 perc alatt kisütjük a lepénykéket. Az utolsó percben sajtot is lehet ráolvasztani és bármilyen idénysalátával tálalni.

A zöldségkrémlevest szintén rengeteg variációban el lehet készíteni. Mivel főként hús nélkül étkezem, így ez a leves nálunk napi szinten készül. Szerencsére a család nagy része szívesen fogyasztja.

Hozzávalók:

1 vöröshagyma, 2 sárga és 1 fehérrépa, fél zellergumó, 1 fej brokkoli, 1 bögre csicseriborsó, továbbá só, frissen őrölt színesbors, fokhagyma, gyömbér, kurkuma, babérlevél, petrezselyem.

Elkészítése:

A kockára vágott vöröshagymát szőlőmagolajon megdinsztelem, majd a gyömbért, a fokhagymát és a kurkumát is megfuttatom a zsiradékon. Utána kerül bele a lekockázott répa és a zeller. Felöntöm alaplével és vízzel, majd sózom. A legvégén teszem bele a rózsáira szedett brokkolit és a csicserit. Innét kb. 5 perc és puha lesz minden. A tűzről levéve botmixerrel pürésítem, és ha elbírja, akkor még egy kis alaplével felöntöm és összeforralom, hogy szép selymes krémleves állaga legyen. Soha nem használok sűrítőt, se tejszínt, se lisztet ehhez a leveshez.

Többféle módon lehet tálalni:

Tökmagolajat csepegtetek a kitálalt levesre és száraz serpenyőben pirítok hozzá különféle magokat. Lehet olíván pirított gombaszeletekkel és párolt brokkoli rózsával is díszíteni. Mindezek tetejére, ha van friss petrezselyemzöld, akkor azzal is megszórom.

Bakonyi Erzsébet