Húsz időközi választás maradt el a veszélyhelyzet ideje alatt

facebook megosztás

Húsz időközi választás maradt el a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején - derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.    

A kormány március 11-én hirdette ki a veszélyhelyzetet. A veszélyhelyzet ideje alatt valamennyi, korábban már kitűzött időközi választás elmaradt, és új választást sem lehetett kitűzni.     

Az NVI összesítése szerint húsz, már kitűzött időközi választás maradt el: ebből nyolc polgármester-választás volt, öt képviselőválasztás, hét pedig települési nemzetiségi választás. Az első, amely elmaradt a veszélyhelyzet miatt, a március 22-ére a Zala megyei Dobriban kitűzött polgármester-választás volt. Az utolsó pedig június 7-ére volt kitűzve; a Somogy megyei Istvándiban polgármestert választottak volna. A veszélyhelyzet ideje alatt kitűzni sem lehetett időközi választást. Ebben az időszakban nem lehetett népszavazást sem tartani és kezdeményezni.    

Az Országgyűlés június 16-án elfogadta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt, amely meg is jelent a Magyar Közlönyben.     

Időközi választás a veszélyhelyzet megszűnését követő naptól tűzhető ki ismét. A ki nem tűzött és elmaradt választásokat tizenöt napon belül, tehát július 2-áig kell kitűzniük a választási bizottságoknak.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.