Itthon is koccintanak apák napján, nemcsak Írországban

2020. jún. 27.

Az Egyesült Államokban az apák napja ünneplése egyidős az anyák napjáéval. A Nyugat-virginai Fairmont templomában 1908 júliusában tisztelegtek először az apák előtt, és egy évvel később a megemlékezés már túllépte a templom falait. Az ünnep megalapítása Sonora Smart Dodd nevéhez fűződik. Apja, a polgárháborús veterán William Jackson Smart volt, aki a második felesége halála után egyedülálló szülőként nevelte fel 9 gyermekét.

Ma már a világ számos helyén ünneplik az édesapákat, a legtöbb országban június harmadik vasárnapján, ahogy Magyarországon is. Az apák napja hazai meghonosítását 1994-ben a Borsod megyei United Way indította el Miskolcon.

Ezen a napon az apákra, nagyapákra és a többi férfi elődökre emlékezve az apaságot és a szülői szerepet ünnepeljük. A legszebb ajándék ilyenkor, ha a család együtt van, közös élményeket szerezve töltik el a napot. A katolikus egyház hagyományosan március 19-én, Szent József napján tartja az apák napját. Vannak, akik viccesen május 19-ét, Ivó napját tartják az apák ünnepének.

A homokkomáromi Közép hegyen élő Juhász Gyulának és feleségének, Bernadettnek sokszor volt része Írországban az apák napja megünneplésében. Gyuszi 2010-ben utazott ki a szigetországba dolgozni, és ott ismerkedtek meg a feleségével, Dettivel. Mindketten a vendéglátásban dolgoztak, és mindketten megtapasztalhatták, hogy az apák napja fontos szerepet tölt be. A karácsony, a Valentin nap és az anyák napja után apák napjára értékesítik a legtöbb üdvözlőkártyát, amelyeknek nagy hagyománya van az íreknél. Az ottani szokásokból egy kicsit hazahoztak magukkal Magyarországra is.

Részben férfinapként is funkcionál, hiszen a feleségek is kiveszik a részüket az ünneplésből – magyarázza Detti. – Erre az alkalomra az anyukák, a feleségek is vásárolják a képeslapokat, míg anyák napjára inkább csak a gyerekek. Az ünneplés mellett ez nap egy felhívást is jelent a férfiakra nézve annak érdekében, hogy figyeljünk oda rájuk, mert sok apuka bizony „megroppan” a nyomás alatt, annak érdekében, hogy el tudja tartani a családját.

Ezen a napon számtalan programot rendeznek a különböző szervezetek. Igazából az apák meg kihasználják ezt a napot. Ágyba kapják a reggelit, az anyukák elviszik őket és természetesen a gyerekeket is ebédelni, kávézni egy étterembe. Este pedig elmennek a haverokkal kocsmázni, hiszen ez az ő napjuk.

Nekünk egy újdonságot jelentett – vette át a szót Gyuszi. Június harmadik vasárnapja Írországban is az apák napja. Amióta hazajöttünk, egy köszöntés erejéig mi is megünnepeljük itthon.

A hétvégére a nagyszülők is megérkeztek, így Detti édesapját is felköszönti a család. Szombat délután fagyizás lesz a program, vasárnap pedig bográcsban főznek egy finom ebédet a nagypapa kedvére.

Gyuszi Érdről, míg Detti Békés megyéből, az Orosháza mellőli Gádorosról indult el Írországba. Hazaköltözésüknek a legfőbb indoka a most 3 éves Ricsi „érkezése” volt. – Szerettünk volna másféle életet élni, és megmutatni Ricsinek, hogy nemcsak a mókuskerék létezik, hanem lassítani is kell néha – meséli Gyuszi. –Természetközelibb életet próbáltunk kialakítani magunknak. Sok papírmunkával járt a hazaköltözésünk és Ricsi „honosítása”, aki már kettős álampolgár. Miközben a hivatalos ügyeket intéztük, nézegettük az ingatlanokat hirdető oldalakat az interneten. Így találtunk rá Homokkomáromra. Amikor eljöttünk megnézni, azonnal beleszerettünk a vadregényes tájba, a meghirdetett ingatlanba. Jól döntöttünk.

– Mezőgazdasággal, szamóca és bogyósgyümölcs termesztéssel szerettünk volna foglalkozni – vette át a szót Detti. – A gazdálkodáshoz csak annyit értettünk, amennyit gyermekkorunkban a nagyszüleinktől láttunk, és az most eszünkbe jutott. Őstermelők, de nem járnak piacozni. Az újkor gyermekeiként, az interneten hirdetik meg az áruikat. Többnyire házhoz viszik a termékeket, ha kell, az időseknek még a 12. emeletre is felviszik az árut. Lassan kialakul egy olyan vásárlói közösség körülöttük, akik megbíznak bennük, és számítanak rájuk máskor is.

Trágyázunk, mulcsozunk, komposztálunk, amit csak lehet, és próbáljuk megőrizni az agyagos talaj nedvességét. Minden nap tanulunk valamit, és minden nap hibázunk, és abból megint tanulunk. Az internet is nagy segítségére van az embernek – veti közbe Gyuszi kiegészítve azzal a gondolattal, hogy igyekeznek ötvözni az új dolgokat a hagyományossal, miközben kísérleteznek, és próbálják a saját útjukat járni.

Vannak állataink is, kacsánk, nyulunk és éppen most kelnek ki a kiscsibék – újságolja derűsen Detti, hozzáfűzve, hogy birkáik is voltak, de túladtak rajtuk, mert bizony nagyon jól nyírták a füvet, de lerágtak minden mást is, még a szőlőre is rákaptak. Szőlő híján pedig mivel koccintsunk a következő Apák napján?!

Bakonyi Erzsébet