Jajj, úgy élvezem én a strandot! – Tippek a biztonságos strandolásért

Nyakunkon a nyár, kinyitottak a fürdők és termálok, a szabadstrandok is várják a látogatókat. Igaz, az időjárás még nem kedvez a strandolóknak, de az igazi nyári szezon, ha késik is pár napot, esetleg hetet, rövidesen elkezdődik. Azért, hogy a nyaralás emlék legyen, ne pedig rossz álom, érdemes odafigyelnünk. Amíg nincs kopoltyúnk, addig nem elég szeretni, tisztelni is kell a vizet. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát kerestük fel, hasznos tanácsokat kértünk.


Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata

Igazából nincs túl sok szabály, amelyek betartásával mindenki a saját lábán jöhet ki a vízból – kezdte Szabolcs Tímea a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának Médiacsoport vezetője. – Amikor valaki fürdőzni indul, bármilyen természetes víz partját is szemeli ki, tájékozódjon a strandnak vagy a fürdőnek a lehetőségeiről. Nézze meg, hogy van-e vízimentő, továbbá milyen más körülmények vannak ezen a strandon, vízparton. Ismeretlen helyen kérdezzük meg a legfontosabbakat. Milyen mély a víz, mennyire lehet bemenni, próbáljuk feltérképezni a lehetőségeket! Ha az ember családdal, gyerekekkel megy, tudni kell azt is, milyen alternatívák vannak. Olyan fürdőzési lehetőséget válasszon a család, amely az ő igényeiknek megfelelő! Kisgyerekes családoknak homokozók vagy egy olyan medence, ahol ők is biztonságosan tudnak vízben lenni. Nyilván egy családnál ennek több kritériumnak kell megfelelni. A legjobb lenne, ha ezek a feltételek a biztonságukat is szolgálnák.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a gyerekeket soha ne engedjük egyedül bemenni a vízbe. Karúszó és mellény segítségével sem lehet gyerek felügyelet nélkül a vízben. Ez alól nem kivételek az úszni tudó apróságok sem. Problémát szokott jelenteni a különböző strandeszközök, gumilabdák, matracok, felfújható játékok hirtelen eltűnése. Ezek nagyon könnyűek, és fennmaradnak a víz felszínén, amit a szél nagyon gyorsan, gond nélkül elvisz magával. Gondoljuk meg, érdemes-e utána indulni és akár az életünket kockáztatni azzal, hogy olyan helyre keveredünk, ahonnan nem tudunk már visszajönni!

 „Minden vízben vannak megkötések, például a Balatonnál kötelező kijelölni, hogy hol van a 120 centiméteres vízmélység. Ezen a bóján érdemes belül maradni, még annak is, aki gyakorlott úszó. Mindenkinek tudnia kellene, hogy a Balaton déli partján 1000 méterig szabad bemenni, az északi oldalon, ahol gyorsabban mélyül a víz, csak 500 méterig. Persze, ez a viharjelzések idején változik – folytatta Szabolcs Tímea.

Ha vízibiciklire vagy csónakba ülünk, szintén ajánlott partközelben maradni. Viharjelzés esetén különösen érvényes ez. Másodfok esetén már ezek az eszközök nem lehetnek a vízen. Azonnal ki kell menni a partra, ahogy a fürdőzőknek is el kell hagyni a vizet. Ha minden rendben, és a feltételek is jók, ezeken az eszközökön mindig legyen mentőmellény a közelünkben, vagy bármilyen mentőeszköz, mint például mentőgyűrű, mentőpatkó!

Nagyon fontos szabály, hogy felhevült testtel nem szabad hirtelen vízbe menni, ez ugyanis végzetes következményekkel járó sokkot okozhat még egy sportos, egészséges szervezet esetén is. Nem érdemes kockáztatni, azon a 15-20 másodpercen, amíg valaki bepaskolja magát, már nem múlhat semmi.

Elképesztő esetek fordulnak elő a strandokon. Főleg a fiatalok azok, akik nem egy esetben alkoholtól felbátorodva próbálják a határaikat minél messzebb tolni. Bárhol, bármiről beugranak a vízbe, még akkor is, ha fogalmuk sincs, hogy a vízibicikli alatt mekkora a víz. Sajnos több tragédia történt abból, hogy úszni nem tudó fiatalok ugrottak mély vízbe. A kis víz is veszélyes. Abból is sok baleset, végzetes következményekkel járó is történt, amikor valaki a partról ugrott fejest az alig 30 centis vízbe.

Alkoholos állapotban egyébként sem szabad vízbe menni, mert a szervezet ilyenkor nehezebben tolerálja a hideg közeget. Ugyanígy a nagy lángos- vagy hurka-kolbász partit sem szabad fürdőzéssel levezetni. Amúgy a vízimentők szerint, ha valaki a józan paraszti ész által is diktált szabályokat betartja, akkor biztos lehet abban, hogy minden alkalommal a saját lábán jön ki a vízből. A baj akkor van, ha valakit már a strandolók vagy a vízimentők hoznak ki. Ilyenkor már nehéz segíteni, de a VMSZ munkatársai már sok embert mentettek meg. Már csak ezért is érdemes odafigyelni a parton, vagy a vízben a figyelmeztetéseikre. Mindezek után természetesen a vízimentők is vidám és balesetmentes nyarat kívánnak mindenkinek.

Gerencsér Dóra