Kanizsai nyár – Tevékenyen és szabadon közel az otthonhoz (I.)

Várhatóan jövő hét végén megszűnik Magyarországon a rendkívüli jogrend, a veszélyhelyzet elmúltával pedig még több területen újraindul az élet. Lassan visszatérnek a vírus előtt megszokott dolgaink, így már szabadidős programokat is szervezhetünk. Igaz, még nem annyit, mint a járvány előtt, de egyre több lehetősége van kicsiknek és nagyoknak az otthonon kívüli kikapcsolódásra.


(Fotó: Czigóth Sándor)

Az egészségügyi és gazdasági hatások mellett a szellemet is próba elé állította ez a járványos időszak. Gyermeknek és felnőttnek ugyanis egyaránt kellenek a közösségi programok, a kikapcsolódási lehetőségek. Az elmúlt hetekben újabb és újabb könnyítéseket vezettek be, amelyek miatt már kicsit távolabbra is tekinthetünk az otthoni szórakozásnál.

Vannak azonban, akik élvezik a bezártságot. Na persze nem a járvány miatt szükséges karantént, hanem például a szabadulószobákat. A játékot, amelyhez az ügyesség mellett leleményesség, csapatmunka is szükséges.  Farkas Péter játékmester elmondta, a kialakult veszélyhelyzet miatt a kanizsai szabadulószobák ajtaja is ténylegesen bezárt egy időre, de az utóbbi napok enyhítései miatt országszerte is egyre több ilyen szórakoztató vállalkozás indult újra.


 

– Mi június 4-től várjuk ismét a szabadulni vágyókat, akik folyamatosan jelentkeznek. Az elmúlt egy hétben a börtöncellából és a fáraók közül is több csapat szabadult már, s adtunk helyet legénybúcsúnak is – hangsúlyozta Farkas Péter, majd hozzátette: látszik az embereken, hogy már jólesik nekik otthonról kimozdulni, programon részt venni, és ez a bezártság mégiscsak maximum 60 percig tart. 

A szabadulószobák mellett egy üdítő, családi kikapcsolódás lehet a Tele-Ka-Land Meseparkok meglátogatása, ahol ismét programokkal várják az érdeklődőket. Gyarmati-Litter Tímea projektvezető elmondta, az Interreg Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával létrejött Tele-Ka-Land magyarországi meseparkjai – amelyek Nagyrécsén és Magyarszerdahelyen találhatóak - csatlakoztak a Magyar Turisztikai Ügynökség „Visszajövünk!” programjához.

– Egész nyáron várjuk a gyermekes családokat különböző akciókkal. Ingyenes mesés séta tehető a nagyrécsei Inkey – kastélyban és a meseparkban, kézműves foglalkozások, mesés szellemi kihívások és régi korok játékai is várják a látogatókat, az ingyenesen választható tevékenyégekhez azonban előzetes időpont egyeztetés szükséges – hangsúlyozta a projektvezető. A meseparkot egyébként zalakarosi vendégek, óvodai csoportok, nyári táborozók gyakran látogatják, de az egyénileg érkezőknek térképekkel és különböző kiadványokkal, mobil applikációval is segítenek a határmenti élmények, határtalan kalandok átélésében. A „Visszajövünk!” program mellett szeretnék, ha augusztus utolsó hétvégéjén megtarthatnák a tavaly nagy sikert aratott Félkrajcár Fesztivált is Nagyrécsén.

Akik pedig „kinőttek” már a mesékből, mégis szeretnek játszani, azoknak is van lehetőségük. A Kanizsai Pálma Egyesület ugyanis szabadtéri kvízdélutánokat szervez fiataloknak és örökifjaknak. Erdődi Bence Tamás elnök szerint az esemény nemcsak jó intellektuális program, de remek kikapcsolódás, kapcsolatépítés és ismerkedés is egyben. A programon 3-4 fős csapatok 40 változatos, akár kanizsai kötődésű kérdésre keresik a választ, amelyhez képek és videók is kapcsolódnak. Az egyesület a nyáron folyamatosan várja kvízjátékra az érdeklődőket, de emellett a Plakát Ház udvarán különböző előadásokra, a környéket és a régiót megismerő kirándulásokra is hívják az érdeklődőket. A mondás szerint a pálma is teher alatt nő, így a Kanizsai Pálma Egyesület bízik abban, hogy programjaikkal lehetőséget és teret adnak a szórakozásra, egymás megismerésére.

Vuk Anita