Kanizsai nyár – Tevékenyen és szabadon közel az otthonhoz (II.)

Múlt heti lapszámunkban indított sorozatunkkal a városi és környékbeli programokra, látnivalókra, kikapcsolódási lehetőségekre igyekszünk javaslatokat tenni. A veszélyhelyzet megszűnésével vajon milyen esélyei vannak azoknak, akik nem szeretnének távol utazni az otthontól? Például evezhetnek is.

A vízen töltött idő igazi élmény és feltöltődés – vallják azon szerencsések, akik már kipróbálták, esetleg rendszeres résztvevői egy-egy kirándulásnak. Magyarország folyói és tavai varázslatos vízitúrák helyszínéül szolgálhatnak, ahová érdemes akár pár órára is kiruccanni. Szerencsések vagyunk, hiszen még sokat sem kell autózni, hogy vízre szállhassunk! Akik pedig zömében a négy fal között töltötték az elmúlt időszakot, nekik óriási előrelépés a szabadban, biztonságban hallgatni a természet hangját, beleszippantani - újra - az élet érzésébe. Mindezt megtehetik a Sasok földjén Európa Amazonas-án, vagyis a Murán, ahová a Vidra Vízitúra kalauzolja az érdeklődőket.

– Az egyik legszebb és legérdekesebb magyar folyó vadregényessége, természeti értékei és izgalmas sodrása ellenére az egyik legkevésbé evezett folyónk – mondta Keléné Majzik Bernadett. Határfolyóként sokáig tiltott volt, jelenleg engedéllyel megcsodálható a Mura folyó és élővilága, amelyről sok érdekességet mesélnek a túravezetők, ha igény mutatkozik rá. A Murán raftokban történik a túra, amelyre így kisgyermekektől az idősekig bárki bátran vállalkozhat - hangsúlyozta Bernadett, majd kiemelte: az úszástudás nem feltétel, a Murán ugyanis mindenkinek kötelező a mentőmellény.

A Mura mellett a Zala folyó bizonyos szakasza is az aktív kikapcsolódás lehetőségét kínálja. Fodor Krisztina, a Fodros Vízitúra vezetője elmondta: a folyón egy fél napos túrát tudnak szervezni, de ahol a Zala beletorkollik a Kis-Balatonba, ott a kenukból kiszállva gyalogos vagy kerékpáros kirándulás is várja az érdeklődőket. Az evezés egyfajta kihívás a legtöbb embernek, hiszen minden nap nincs rá lehetőség - tapasztalta az elmúlt évek során Krisztina.

A vízitúra szervezők vízre szállás előtt minden esetben oktatást tartanak, bevezetve a túrázókat a vízen tartózkodás szabályaiba is. Magyarországon május elejétől lehet ismét vízitúrákat tartani. Mindkét szervező azt tapasztalta, hogy nagy az érdeklődés az evezésre. Munkahelyi társaságok, barátok, családok egyre többen kipróbálják, és sokszor vissza is térnek egy-egy rövidebb-hosszabb kirándulásra.

A gyermekeket is érdemes vízitúrára vinni, hiszen megismerkedhetnek egy újfajta mozgásformával, a természettel, valamint a vizet is megszerethetik. A kikapcsolódás és feltöltődés mellett egyfajta csapatjáték is a vízen tartózkodás, hiszen az egy hajóban evezők között összhangra is szükség van. Akik voltak vízitúrán, átélhették már a beszállás és kiszállás izgalmát, a sodródás érzését; tapasztalhatták a szelet, ahogy belekap a hajukba; a vizet a hátukon egy rosszul elhelyezett evezőlapát miatt, érezhették a nap sugarainak melegét a bőrükön, meghallhatták gondolataikat, hiszen nem kellett másra figyelni, csak saját magukra és a természetre. Egy vízitúrán nincs szükség semmire, csak magára az emberre, arra, hogy idejét rászánva élvezni tudja az anyatermészetet. Persze a két említett túránál vannak nagyobb kihívással kecsegtető kirándulások is, azokért azonban utazni kell.

Vuk Anita