Kanizsai nyár – Tevékenyen és szabadon közel az otthonhoz (III.)


Fotó: Horváth Zoltán

Felmérések a belföldi turizmus megerősödését vetítik előre, hiszen a magyar családok jórésze a biztonságos hazai időtöltést, kikapcsolódást választja a nyárra. A Balaton - mint hazánk egyik legnagyobb vonzereje - mellett a sokszor elfeledett Kis-Balaton is kínál” átélnivalót” a lazításra vágyóknak.

A legtöbb turista nem csak egy helyszínt, sokkal inkább egy térséget, az érdeklődési körének megfelelő látnivalók és programkínálat alapján választja ki utazási célpontját. A Dunántúl ezen szegletébe nemcsak ideutazni érdemes, hanem a térségben élőknek is ajánlatos részletesebben megismerni a körülölelő értékeket.

Kanizsától mintegy 20 km-re például hazánk legnagyobb látogatható bivalycsordája várja a fürkésző tekinteteket.

– A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság nemcsak az alaptevékenységébe tartozó természetvédelmi munkát végzi, hanem ökoturisztikai tevékenységként látogatóközpontokat, 14 bemutató-helyet tart fenn a Balaton körül - mondta Puskás Zoltán, a nemzeti park igazgatója.

Szakvezetett kirándulásokkal, geotúrákkal próbálnak mindenkit beoltani természetvédelemmel, hogy „az unokáink is láthassák” ne csak szlogen legyen.  A Kápolnapusztai bivalyok egyébként a hajdani Festetics uradalom vízi bivalyaiból kerültek átmentésre és felszaporításra. A sétaútról a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a szerencsésebbek a fürge ürgéket is megfigyelhetik, de van itt a Kis-Balaton élővilágát bemutató tárlat, játszótér és állatsimogató is.

A háromgyermekes Mihalkó család kihasználva a kellemes időt Balatonberényből érkezett bivalynézőbe.

– Pár évvel ezelőtt a párommal már megszemléltük az állatokat, most eljöttünk a gyermekekkel is - tudtuk meg Mihalkó Dánieltől.

A mostanában Csehországban élő budapesti család a járvány miatt döntött úgy, hogy az egész nyarat a Balatonnál töltik. A gyermekek itt megtalálják a fürdési lehetőségeket, programokat a környéken, így bízunk benne, hogy jól fogjuk eltölteni a nyarat - mondta a családapa.  

A rezervátum meglátogatása után a közelben lévő Kányavári-sziget is kitűnő kikapcsolódást kínál a természetkedvelőknek. Az egész évben szabadon látogatható területen szerdán nagy volt a sürgés-forgás.

– Főleg magyarok jönnek, külföldi vendégekkel még nagyon keveset találkoztunk idén - mesélte Jancsikné Varga Mária, aki a fahíd lábánál házi savanyúságot és lekvárt kínál a turistáknak.  

– Az elmúlt hetekben sokan látogatták a szigetet, vannak állandó, visszatérő vendégeink is, hiszen aki egyszer idetéved, az mind megígéri, hogy visszatér hozzánk - fogalmazott az asszony.

Így van ezzel a Hansági család is, akik a fővárosban élnek, azonban vonyarcvashegyi nyaralásuk alkalmával minden évben meglátogatják a Kányavári-szigetet.  

– A gyönyörű természeti környezetben sétálunk, a gyermekek pecáznak és nem is eredménytelenül - mesélte Hansági Antal.

A szigeten többek között tanösvény, kilátótorony, játszótér is várja a kirándulókat. A térség turisztikai forgalmának növelésére egyébként a héten együttműködési megállapodást írt alá négy jelentős turisztikai szereplő. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Zobori Élménypark, a Helikon Kastélymúzeum és a Zalakarosi Fürdő West of Balaton néven egész éves kedvezményrendszerrel, együttes megjelenéssel kívánja népszerűsíteni a régiót. A csobbanást, természetet, kultúrát és kalandot kínáló turisztikai attrakciókkal a Nyugat-Balaton irányába szeretnék csalogatni a turistákat, jó és rossz időben egyaránt.

Vuk Anita