Két esztendeje még a kanizsai medence szélén irányított...

facebook megosztás

A felfoghatatlan hír, miszerint a közelmúltbeli legendás vízilabdázó, Benedek Tibor 47 esztendős korában hosszan tartó súlyos betegség következtében elhunyt, a reggeli órákban járta be a (világ)sajtót.


Benedek Tibor szinte napra pontosan két esztendeje még Nagykanizsán meccselt az UVSE szakvezetőjeként

Fotó: Getty Images/Francois Nel

Itt, Nagykanizsán a vízilabda apropóján a jelenlegi időszak kiemelten is fontos, hiszen a Kanizsa Vízilabda együttese a napokban OB I-es osztályozó előtt áll és éppen azzal a KSI SE-vel mérkőzhet, melynek színeiben a háromszoros olimpiai bajnok, a páratlan szorgalommal megáldott vízilabdázó, Benedek Tibor a pályafutását tulajdonképpen elkezdte. A balkezes játékos ráadásul – immár a medence széléről dirigálva – gyakorlatilag napra pontosan két esztendeje, 2018-ban járt tétmérkőzés apropóján Nagykanizsán: a KVSE akkor is az OB I-ért játszott és az UVSE volt Ludányi Kadosa legénységének ellenfele.

Kissé korábbról ne felejtsük továbbá, hogy a Nagykanizsáról indult Bedő Krisztián is a kezei alatt lett világbajnok, amikor 2013-ban a kanizsai származású centert Benedek beválogatta a Barcelonában győztes válogatottjába. Néhány hónnappal később, 2014 januárjában a szövetségi kapitány csapata a horvátországi Sibenikbe utazván a nagykanizsai városi uszodában is medencébe szállt – felkészülés gyanánt a Horvátország elleni mérkőzésre készülődvén.

Térségünknél maradva, délnyugati szomszédunk, a horvátok sportsajtója is kiemelten foglalkozott a lesújtó hírrel.

„Elhunyt a sporttörténelem egyik legnagyobb alakja! Egy olyan vezér megtestesítője volt a medencék világában, kit szó nélkül követtek” – számolt be öles címmel a legendás vízilabdázó, Benedek Tibor haláláról a horvát Sportske novosti napilap honlapja.

A legendás magyar sportoló életútjának ismertetése, érmeinek, eredményeinek felsorolása mellett a zágrábi székhelyű lap kiemeli, Benedek Tibor játékosként, de később edzőként is igazán elbűvölő nyugalmával, lelkesedésével tűnt ki, hangsúlyozva egyben a fair play szellemiségének fontosságát. A magyar válogatott Horvátország, illetve csapatai színeiben a horvát klubok elleni játékával Tibor mindig is egy olyan vízilabdázó volt, aki egyben a sportvilág klasszikus vezér-példáját is megmutatta. Azt a személyiséget, akit ellenvetés nélkül követnek csapattársai, akik, ha úgy hozta egy-egy meccsállás, volt kire támaszkodjanak. Benedek Tibor trófeáinak tára egyben sportemberi nagyságát is bizonyítja.

A vízilabda világa Benedek Tibor nélkül mérhetetlenül szegényebb lett, alakjával ugyanakkor az utóbbi évtizedekben mérhetetlenül gazdagította is sportágát. Egy csodálatos ember, játékos és edző tette még karizmatikusabbá a pólót, melyért ő maga is olyannyira elkötelezett volt – írja a Sportske novosti a megemlékező hasábjain.

P.L.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.