Két új gép a Zalaerdő Zrt. Lenti erdészeténél

facebook megosztás

Két új gép állt munkába nemrég a Zalaerdő Zrt. Lenti erdészeténél. A döntő-gallyazó-daraboló szerkezet és a kihordó szerelvény az egyik legmodernebb fakitermelési technológiát képviseli. A harvester-forwarder párost leginkább fenyőkitermelésnél használják a szakemberek.

Könnyen megtanulták a két gép használatát a Zalaerdő Zrt. munkatársai. Az új szerkezeteknek köszönhetően egy átlagos fakitermelő brigád napi teljesítményénél minimum négyszer több fenyőt tudnak kitermelni a szakemberek.

– 90 százalékban fenyőtermelést végzünk a géppel, illetve kisebb mértékben, mintegy 10 százalékban keménylombos tűzifát is fogunk vele vágni - mondta el Kósa József, a Lenti Erdészet kerületvezető erdésze.

A kihordószerelvénnyel a letermelt faárut a vágásterületről összegyűjtik, majd a kamionos szállításra alkalmas út mellé készletezik. A modern géppár egyébként az egyre gyakoribb viharkárokat is biztonságosan fel tudja számolni.  

– Az utóbbi években nagyon sok szélkárunk volt. Ilyenkor a faanyag egymáson fekszik, ezért nagyon veszélyes a kézi döntés. Ezzel a technológiával azonban biztonságban meg tudjuk oldani a kárfelszámolást. S miután új gépekről van szó, ezért 10-12 évig várhatóan biztos kapacitással fogunk rendelkezni. Ezt teljeskörűen mi magunk próbáljuk üzemeltetni - fejtette ki Lukács István, a Lenti Erdészet fakitermelési ágazatvezetője.

A munkagépek kiválasztásánál az is fontos szempont volt, hogy minimális károsanyag-kibocsátással működnek.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.