Kortárs segítők képzése Kistolmácson a nyári táborban

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Nagykanizsai Rendőrkapitánysága 2004 óta szervezi kortárs segítő képző táborát. A vasárnap Kistolmácson indult egyhetes tábor célja, hogy a résztvevő fiatalok önmagukon és másokon is segíteni tudjanak.


Fotók: Horváth Zoltán

A tábor megvalósításának kiindulási pontja az volt, hogy a fiatalok körében a velük egykorúak vagy náluk egy kicsit idősebb társaik hatása meghatározóbb, mint a felnőtteké. Erre utal a kortárs elnevezés, és erre épül az évek óta tartó képzéssorozat. Szerencsére bőven akad olyan kamasz, aki szívesen segítene másokon, így már csak az oktatásuk módját kellett kitalálniuk a szervezőknek.

Az idei tábor megnyitóján Bali Miklóssal, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési csoportvezetőjével beszélgettünk.

Ez már a tizenhatodik kortárs táborunk. Az ötlet elsősorban arra irányul, hogy legyen egy olyan platform, ahol a gyerekek segítséget tudnak nyújtani egymásnak, és észre tudják venni, ha esetleg valamelyikük bajban van. Ehhez megfelelő támogatást tudnak szerezni a felnőttektől, akik a táborban felkészítik őket, illetve a nevelőktől, akik az előadásaikon keresztül felkészítik őket a feladatra.

Játékra épülő tanulás

A 14-16 éves korosztály vesz részt az egyhetes táborban, melynek célja, hogy a gyerekek az ott töltött idő alatt minél szélesebb körben kapjanak ismereteket a való életben is rájuk leselkedő veszélyhelyzetekről, miközben nagyon jól érzik magukat.

Drámapedagógia játék, élménypedagógia, kommunikációs játékok, verbális és nonverbális kommunikáció, büntetőjog és drogprevenció. Leginkább ilyen jellegű előadások vannak. Nyilván a sport és szabadidős programok sem maradnak ki, ezekre is fordítunk időt. Ez nem egy láblógatós tábor, ezt a szülői tájékoztatókban is leírjuk, hogy tényleg kortárs segítőket szeretnénk képezni, akik hasznára lehetnek egyrészt önmaguknak a megszerzett tudással, másrészt az iskoláknak, védőnőknek, akikkel majd munkakapcsolatba lépnek.

Leginkább csoportban működnek

Az érkezés napja az ismerkedésé, ami szintén játékokon keresztül történik, és kiderül, hogy a gyerekek kivel lesznek egy csoportban a tábor ideje alatt. A különböző feladatok során az a legfontosabb, hogy együtt gondolkozzanak, együtt dolgozzanak a megoldásokon, és a későbbiekben is bármikor számíthassanak egymásra.

Alapvetően három csoportra vannak osztva a táborlakók, és a csoportok versenyeznek az egy hét alatt egymással pontokért és a végén ajándékért.  Az eddigi évek tapasztalatai alapján nagyon jól érezték magukat a gyerekek, ezt az is alátámasztja, hogy olyan kortárs segítőink is vannak mind a mai napig, akik azóta már az egyetemet is elvégezték. Visszajárnak és örömmel jönnek hozzánk, még szolgálatot is vállalnak sokszor. Ez nem csak egy egyhetes tábor, ha szeretik ezt csinálni, akkor addig maradnak a csoport részei, amíg akarnak. Hasznára lehetnek a társadalomnak, nagyon szerteágazó munkákban tudnak segíteni.

Különböző okokból jelentkeztek a táborba

Seguin Milán végzős nyolcadikos tanuló a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző iskolájának rendészeti szakán folytatja tanulmányait.

Szabadidőmben nagyon sok krimit és bűnügyi témájú könyvet szoktam olvasni. A rendészet érdekel, ezért is jelentkeztem ilyen ágazatra továbbtanulni. Ezen kívül a családomban is sok rendőr van. A táborba még azért jelentkeztem, mert kortárssegítő szeretnék lenni, hogy segíthessek azoknak, akiknek szüksége van rá.

Csak a tábor ér véget

Bár a tábor egy hét után véget ér, a kortárssegítőknek a munkája a tanévvel együtt kezdődik el. Ennek egyik legfontosabb része, hogy észreveszik, ha valaki a környezetükben bajba kerül, segítségre szorul, és igyekeznek a problémára megoldást találni. Ha ez nem lenne elég, akkor sincs gond, mert a kiképzett fiatalok már azt is tudni fogják, hogy milyen esetben melyik segítő szervezethez kell fordulniuk.

Körtvélyessy Vivien