Május utolsó vasárnapja – Nemzetközi gyermeknap

2020. jún. 6.

A Nemzetközi Gyermeknap megünneplése Törökországból ered, a legtöbb országban ünnepnap. Ehhez hasonló az ENSZ által létesített Egyetemes Gyermeknap (Universal Children's Day) intézménye. Magyarországon 1906-ban tartotta meg első Gyereknapját az Országos Gyermekvédő Liga, és ezzel a II. világháborúig tartó évtizedes hagyományt teremtett. 1931 májusában elsősorban jótékonysági céllal került megrendezésre az első gyermekhét. A Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberi határozata alapján 1950-től május utolsó vasárnapján ünnepeljük a Nemzetközi Gyermeknapot. A cél akkoriban az elmaradott, háború sújtotta országok gyerekeinek megsegítését szolgáló akciók szervezése volt, ma már inkább az, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira, sajátos világukra. Ezen a napon minden nagyobb településen játékos programokat, versenyeket, báb- és színielőadásokat rendeznek a gyermekek számára. Idén a koronavírus-járvány ebbe is beleszólt. A szokásos rendezvények elmaradtak. Megnéztük hát a játszótereket, hogy ott mi történik.


Fotó: Bakonyi Erzsébet

Az időjárás nem igazán kedvezett az idei gyereknapon a gyerekeknek. Gyerekzsivaj nélkül maradtak a játszóterek, csak a szél lengette, és az eső mosta a játékszereket.

Az egyik közösségi házba járó gyerekek kedvét nem szegte a borús idő, néhányan az Eötvös téri játszótérre terveztek találkozót. Játékot nem, hanem valami olyasmit hoztak magukkal, amit a koronavírus-járvány miatti bezártságban találtak ki. Elkészítéséhez nem volt szükség drága alapanyagokra, csupán némi leleményességre. A gyerekszáj pite és aranyköpés befőtt receptjét mi is megosztjuk olvasóinkkal:

Aranyköpés befőtt receptje:

Végy egy nagy befőttesüveget, és töltsd meg mókával, kacagással, csibészséggel, komiszsággal, cserfességgel. Kavard jól össze, ízesítsd humorral, barátsággal és kész is az Aranyköpés befőtt. Fogyasztása borús napokra, szomorú pillanatokra kifejezetten ajánlott. Garantáltan jókedvre derít és mosolyt csal a arcodra! Jó étvágyat!

A Gyerekszáj pite receptje:

Vegyél jó sok gyermekkacajt, és gyúrd össze. Nyomkodd bele a pitesütő formába, amit előtte megszórtál édes csacsogással. Utána tegyél hozzá ízlés szerint zsiványságot, észjárást, kacagást, röhögést, huncutságot, kavard jól meg és fedd le szeretettel.

Pótgyereknap a Csónakázó-tónál

Hogyha a felnőttek számára létezik pótszilveszter, akkor van gyereknap is. Ezt a képet mutatta a gyereknap másnapján, pünkösdhétfőn a Csónakázó-tó melletti játszótér is. A napsütéses délutánt kihasználva, önfeledten együtt játszottak az apukák, az anyukák és a gyerekek…

Bakonyi Erzsébet

¤¤¤¤¤

Újból új lett

Az Eötvös téri játszóteret ismét átadták a gyerekeknek a város vezetői. Gyereknap előtt gyorsan „üzembe helyezték” a város talán legjobban felszerelt, de a tér felújítása miatt leginkább háborúsra emlékeztető környezet kissé árnyalja a játszótér lehetőségeit. A kisfiúknak lehet igazán kalandos itt játszani, itt ugyanis nem játék, hanem igazi traktorok, teherautók nyüzsögnek, és valódi gép döngöli a dömperről leszórt kavicsot. Ráadásul már az átadás másnapján sokan tettek kirándulást a lezárt építési területen, a földből kiálló kábeleket, különféle vasakat, gödröket és más akadályokat kerülgetve. Persze azon is el lehet gondolkodni, hogy a letakarított, fertőtlenített játékok meddig őrzik a tisztaságukat, de ez már egy másik történet. A játszótér újra használható, a többi pedig talán nem is számít. A fotók elkészültek, a posztok a közösségi oldalon megjelentek. A játszótér pedig.. egy kicsit zajos, egy kicsit poros, de a miénk.

tm