Már biztosan nem nyit ki a letenyei strand idén

facebook megosztás

Országszerte folyamatosan nyitják az üzemeltetők a strandokat, fürdőket. A korlátozás enyhítésének következtében nyáron már lehet fürdőzni, de vannak olyan helyek - mint például a letenyei -, melyek nem nyitják meg kapuikat az idei szezonra.


Fotók : Horváth Zoltán

Az elmúlt időszakban komoly megpróbáltatásokon ment keresztül Letenye. A város vezetője arra a döntésre jutott, hogy a városi strandfürdő idén zárva marad. Előzetes hatásvizsgálatokat követően az üzemeltetőcéggel egyeztetve, a helyi képviselőtestület véleményét, javaslatait kikérve született a döntés. Egy rögtönzött közvéleménykutatást is elvégeztek, ez is azt erősítette, hogy a hatályos szabályok mellett kinyitni csak komoly veszteséget vállalva lehet. A polgármester határozatban döntött arról, hogy a 2020-as szezonban a Letenyei Strandfürdő és Kemping zárva marad.

Farkas Szilárd, polgármester felvette a kapcsolatot a nemzeti Népegészségügyi Központtal, hogy kiderítse, miként lehet a strandot üzemeltetni. A Magyar Turisztikai Ügynökség is megjelentetett egy ajánlást, mi alapján nyithatnak meg a fürdők, ezt is tanulmányozták.

Ezek komoly ajánlások, és nagyon bonyolult feltétellel lehetne működtetni a szabadtéri fürdőket. Így például a gyermekmedencékben csak a gyerekek tartózkodhatnak, felnőttek nem, de további életszerűtlen példát is lehet sorolni, amelyek nehezítik a megnyitást. Az élménymedencében, ahol tartózkodhatnak a fürdőzők, az egy főre jutó terület legalább négy négyzetméter és a napozórészen, vagyis a füves területen pedig legalább tizenhat négyzetméter kellene, hogy legyen.

– A strandfürdő üzemeltetése vonatkozásában, illetve a nyitásra készülve megvannak azok a számok és adatok, melyekkel egy ilyen létesítményt lehet üzemeltetni. Ezen túl megvan ennek az intézménynek a befogadóképessége is. Számolva az egyszerre egy időben jelenlévő fürdőzőkkel és a szolgáltatásokat igénybe vevőkkel körülbelül a felére csökkenne a létesítményben tartózkodók maximális száma, ezáltal már napi szinten veszteséggel kell számolni - mondta el Farkas Szilárd, Letenye polgármestere.

A tavalyi évben, amikor megnyitotta kapuit a strand, termálfürdő és kemping, az önkormányzat jelentős felújításokat végzett, és így is a szezont a két és fél hónapra 9.1 millió forintos veszteséggel zárta, pedig akkor nem volt koronavírus-járvány.

– Az időjárás is kedvezett, illetve elég aktívak voltak az emberek, és a horvát vendégek száma is mind azt erősítette, hogy érdemes volt kinyitni a létesítményt. Azonban, amikor az elszámolásokat megtettük, sajnos ezzel a nagy összeggel kellett számolni. Ha ezt vesszük bázis évnek, és ehhez nyitnánk az idei szezont úgy, hogy a koronavírus- járvány és veszélyhelyzet még érvényben van, akkor körülbelül dupla ekkora veszteségre lehetne számolnunk. Ezt az önkormányzat gazdálkodása nem bírja ebben az évben. Közel 14 millió forint összegű gépjárműadóból származó bevételtől esett el ebben az évben az önkormányzat. Ezen túl még közel 1 millió forint idegenforgalmi adót is elvesztettünk folytatta Letenye polgármestere.

A szigorítások ellenére a kistolmácsi strand már várja a látogatókat

A letenyeihez hasonlóan a közeli Bázakerettye vezetője is úgy döntött, hogy a turisták által kedvelt strandot nem nyitják ki a szezonra. Aki a környéken hűsíteni akarja magát, annak marad a Kistolmácsi-tó. A kis falu már várja a vendégeket. Az időjárás még nem kedvez a fürdőzőknek, a horgászok viszont már pecázhatnak a tó partján. A kistolmácsi polgármester optimista.

– A két szomszéd településen a strandok nem nyitnak ki. Ennek következtében több vendégre számítunk az idei évre. Elég sokan járnak ide Kistolmácsra a környékről. Minden vendég figyelmét felhívjuk a szabályok betartására. A tóparton táblák figyelmeztetik a fürdőzőket arra, hogy mire kell figyelniük. A horgászat ugyanúgy megy tovább, mint eddig, de az előírások ugyanúgy vonatkoznak rájuk, mint másokra. A biztonságos védőtávolságot nekik is be kell tartani. A strand mellett mosdó is üzemel. A blokkra külön figyelmet szentelünk. A fertőtlenítés itt különösen fontos, ezt minden nap elvégezzük - nyilatkozta Birkás Zoltán, Kistolmács polgármestere.

Gerencsér Dóra

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.