Még nem lélegezhet fel a világ, a vírus itt van velünk

Még nem lélegezhet fel a világ, a vírus itt van velünk – mondta ma Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos kiemelte: a nagyvilágban számos helyen még gyarapszik a fertőzöttek száma, a nyilvántartott mintegy 6 és fél millió koronavírusos betegből 2 milliót Európában regisztráltak. Közben Horvátország felé is megnyílt az út, de csak oda. Az onnan hazatérőknek két hétre karanténba kell vonulniuk.

Az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília elsőként ismét az adatokat ismertette. Eszerint a vírus magyarországi megjelenése óta 3931 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván, ebből jelenleg 1207 az aktív beteg. Az elmúlt 24 órában 10 újabb esetet regisztráltak, ketten meghaltak, Zala megyében azonban ezúttal sem nőtt a koronavírusos betegek száma. Ha az összképet nézzünk az idősotthonokban is jobb a helyzet – hangsúlyozta a szakember.

– Egy kedvező tendenciát látok az idősotthonok vonatkozásában. Jó ideje az érintett idősotthonok száma - ahol pozitív eseteket regisztráltunk -  33 az országban. Jó ideje nem emelkedik az intézmények száma, sőt a betegek gyógyulnak és újra munkába tudnak állni az ápolók is - mondta Müller Cecília, országos tisztifőorvos.

A világban ugyan még nem csengett le a járvány, a magyar adatok kedvezőek, az első hullám végét jelzik - mondta Müller Cecília. Újságírói kérdésre a tisztifőorvos elmondta: a vírus a továbbiakban is velünk lesz és várhatóan az influenza idején egy többlet megbetegedést fog produkálni. Szintén újságírói kérdésre a Horvátországba utazásról szólt Kiss Róbert rendőr alezredes.

– Tájékoztatom önöket, hogy a jelen hatályos szabályok értelmében május 28-tól nyolc ország, köztük Magyarország állampolgárai a horvát rendvédelmi szervek által bevezetett korlátozó intézkedések megszüntetésével szabadon beutazhatnak Horvátország területére -tette hozzá Kiss Róbert, rendőr alezredes.

A jelenleg hatályos magyar kormányrendelet szerint a Horvátországból személyforgalomban hazaérkező magyar állampolgár azonban csak hatósági házi karantén elrendelését követően léphet be hazánkba - hangsúlyozta Kiss Róbert alezredes.