Megrendezik a Quasimodo költőfesztivált szeptemberben Balatonfüreden

Megrendezik a Quasimodo költőfesztivált szeptember 18. és 20. között Balatonfüreden, ahol költőverseny, irodalmi szimpózium és versmaraton is várja majd a látogatókat - tájékoztatta az MTI-t a rendezvény főszervezője.    

Cserép László, a balatonfüredi önkormányzat kulturális osztályvezetője elmondta, hogy a költőversenyre június 12-ig várják a jelentkezőket, akik két, kiadatlan verssel pályázhatnak a négyszázezer forinttal járó Quasimodo-emlékdíjra.    

Mint mondta, idén a költészetet és a rövid irodalmi műfajokat felkaroló fesztivállá bővítik a rendezvényt, amelyet 1992 óta minden esztendőben megrendeznek Salvatore Quasimodo Nobel-díjas olasz költő balatonfüredi tartózkodásának emlékére.    

A költőverseny mellett lesz a beadott versekből összeállított versmaraton, az elmúlt évek díjnyertes verseire kiírt dalverseny, valamint egy irodalmi-társadalmi kérdésekkel foglalkozó szimpózium is - tette hozzá.    

A hagyományos díjkiosztó gálán kívül bemutatják a díjnyertes műveket, szerveznek koncertet, olasz zenei és gasztronómiai programot, a magyar PEN klub által kiadott kötetekből könyvbemutatót, de a tervek között egy olasz képzőművészeti kamarakiállítás és egy fiatal olasz zongorista bemutatkozása is szerepel.    

A trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója alkalmából határon túli egyetemek diákjainak részvételével írók, költők beszélgetnek majd az egységes magyar irodalomról - fűzte hozzá.      

A fesztivál a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program hivatalos rendezvénye lesz.    

Salvatore Quasimodo gyógyulásának emlékére fát ültetett a füredi Tagore sétányon 1961-ben, és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit, ennek emlékére rendezik meg évről évre a költőversenyt.

MTI