Megtorpantak Nagykanizsa ingatlanpiaci árai is

facebook megosztás

Ahogy hazánk nagyon sok városában, úgy Nagykanizsán is stagnáló fázisba kerültek az ingatlanpiaci árak. A korábbi éveket jellemző meredeken felfelé ívelő emelkedési tendencia egyértelműen véget ért. Az új fennállás Nagykanizsa ingatlanpiacán is tapasztalható. Ennek egyik kiváltó oka a koronavírus, mely az árakban nem csak megtorpanást, hanem a közeljövőben visszaesést is hozhat.

Nagykanizsán nem változnak az ingatlanok átlagárai

Eddig 2020-ban Nagykanizsa ingatlanpiaci árai a korábbi évektől eltérően már nem meredeken emelkedtek tovább. A téglalakások átlagárai még csökkenésnek is indultak, míg a panellakások esetében ugyan nem beszélhetünk áresésről, de stagnálásról igen.

Nagykanizsa lakáspiacán a téglalakások átlag négyzetméter ára 2020 januárja és májusa között 300 ezer forintról 280 ezer forintra csökkent, azaz átlagosan 7 százalékkal lettek olcsóbbak. A panelek átlagára ebben az időszakban beállt egy árszínvonalra, átlag 230 ezer Ft/m² körül stagnált.

Kis mértékben ugyan, de még emelkedtek a kanizsai családi házak átlagára az idei év első öt hónapjában. Januárban átlag 190 ezer Ft/m²-ről indult az eladási áruk, mely májusra mindössze 5 százalékkal 200 ezer Ft/m²-re drágult meg.

A Dunántúlon érezhető már a koronavírus hatása

Az ingatlannet.hu 2020-as adatai szerint Székesfehérváron, Veszprémben és Pécsen is olcsóbbak lettek a családi házak. Emellett Székesfehérváron és Veszprémben a panelek átlagárában is visszaesés fedezhető fel. A csökkenés mértéke átlagosan 3-4 százalék volt négyzetméterenként.

Csak stagnáltak az átlagárak a pécsi és zalaegerszegi lakáspiacon. Kaposváron és Győrben pedig az ingatlan típusok közül a panellakások átlag négyzetméter árai álltak meg egy szinten.

Persze ellenpélda is van. Valamelyest – 3-4 százalékkal – növekedtek az átlagárak a székesfehérvári és veszprémi téglalakások, illetve a zalaegerszegi családi házak esetében. Viszonylag nagyot ugrottak a téglalakások átlagárai Kaposváron és Győrben. A vizsgált települések közül pedig a legtöbbet Pápa ingatlanpiaca drágult idén. A Pápán eladó lakások és házak átlag négyzetméter ára egyaránt 10%-kal lett magasabb áprilisban januárhoz képest.

Milyen változások várhatóak a közeljövőben?

A GKI felmérése szerint a következő egy évben, a fővárosban átlagosan 9-10% körüli, a keleti régióban 12-13%-os áresést valószínűsíthető, míg a nyugati országrészben 6-7% körüli potenciális árcsökkenést vetíthető előre. Az előttünk álló 12 hónapban nagy esély van a bérleti díjak olcsóbbá válására is.

Az árak mellett a forgalom is elkezdett már csökkeni, a jövőben pedig továbbra is számítani lehet erre. Ugyan a főváros budai oldalán és a pesti belvárosában még annyira nem látványos (itt csak viszonylag enyhe visszaesés következett be), de a pesti külső kerületekben már számottevő romlás volt. Nyugat-Magyarországon – a családi házak kivételével – minden lakástípusnál enyhén, Kelet-Magyarországon minden vizsgált szegmensben rosszabbak lettek a kilátások kereslet szempontjából.

Forrás: ingatlannet.hu

(Borítókép: Wikipédia)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.