Megújul és megszépül a Deák tér is Nagykanizsán

Újabb munkálat vette kezdetét a Deák téren, ahol rengeteg virág, és zöld terület lesz látható pár héten belül. A munkálatok majdnem egy hónapja tartanak és várhatóan még a szerződés határideje előtt, szeptemberben befejezik a tér megszépítését.

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere a facebook oldalán adott tájékoztatást a munkálatokról. Ebből idézünk.

Egységessé és esztétikussá válik az egész belváros

„A belvárosban járva az elmúlt hetekben látványos változásokat tapasztalhattak, számos közterület, tér és parkoló újult és újul meg, méltó környezetet biztosítva az itt élők számára. A Deák téri felújítás költségvetése a teljes projekten belül mintegy 83,6 millió forint, és várhatóan egy hónapon belül megvalósul a felújítás, azzal együtt, hogy a megfelelő körülmények miatt a zöld felületek, fák, cserjék telepítése, ültetése szeptemberre várható. Az átépítés folyamata nem érinti a Deák téri parkolókat, nem kerül sor a parkolók lezárására sem. Ezzel folytatva a Zöld Város – Zöld Nagykanizsa projekt kivitelezését, hogy annak eredményeként az Eötvös tértől egészen az egyetemi kampuszig egységessé és esztétikussá váljon az egész belváros. Ez a nagy léptékű átalakítás azonban természetes módon olykor kellemetlenségekkel is jár, amelyek az éppen zajló projektek megvalósításának elkerülhetetlen következményei. Hiszem azonban, hogy a közeljövőben e kényelmetlenségekért kárpótol mindenkit a megszépülő város élményt nyújtó látványa” - írta Balogh László, a közösségi oldalán.

A konkrét terveket is szerettük volna megismerni, ezért a kivitelezést végző cég projekt- és építésvezetőjét kerestük. Farkas Lóránt beszélt arról, hogy milyen lesz a tér az építkezés után.

A templom mellett egy gyalogátvezetés kerül kiépítésre

A Deák tér kivitelezési munkálatait durván egy hónapja kezdtük el. Az alépítményi munkákkal, ami az elektromos közvilágítási hálózattal kapcsolatos, illetve a locsolóvizet biztosító hálózat kialakításának munkáit jelenti. Már ekkor bekerültek az alapvezetékek a földbe. Ezt követően egy rövid ideig nem történt semmi, majd 2 hete megkezdtük a Deák tér növényfelújítási, illetve közlekedő felületeinek felújítási munkáit. Ez már lényegesen látványosabb munkákat jelent. A teljes területet megmozgatjuk. A növényesítési munkák előkészítésével a teret újra gyepszőnyeggel fogjuk beborítani. Teljes egészében, a sétányok kivételével újra füvesített lesz a felület. Fákat, cserjéket, egynyári növényeket ültetünk. Jelen pillanatban a belső sétányok kiépítése zajlik, gyepszegély között zúzottkő-sétány fog elkészülni. A Deák téren most végzett munkák a zöld övezetre korlátozódnak, az ezen kívül eső utak és parkolók felújítása most nem történik meg. Csak a park belső részét újítjuk fel, s új közvilágítási hálózatot is kiépítünk a régi mellé. Így a régi megtartása mellett a sétány közelében négy darab kis kandelábert tervezünk elhelyezni. A térépítészeti munkálatokkal egy hónap alatt szeretnénk elkészülni. A szerződésben a befejezési határidő szeptember vége, de ez egy kis feladatrész. Úgy gondolom, hogy a növényesítések kivételével minden el fog készülni. A Széchenyi tér felől, a templom és korábbi bank épülete mellett a gyalogosok részére alakítunk ki a mostaninál szemrevalóbb átvezetést. Burkolatemeléssel, forgalomcsillapító kisebb jellegű kialakítással egy térkősétányt vezetünk itt át a Deák térre. Ezzel körülbelül ki is merülnek a Deák tér kiépítési feladatai.

A növényeket majd ősszel ültetjük ki

A növénytelepítési munkákat majd ősszel, az arra alkalmas idő beköszöntével fogjuk elvégezni, a vegetációs idő alatt. Kisebb forgalomkorlátozásra is lehet számítani a Bankpalota előtti útszakaszon. Ez viszont csak addig tart majd, ameddig a Széchenyi tér átvezetését megépítjük a Deák térre. Ez a tervek szerint körülbelül 2 hét alatt megtörténik.  Azoknak pedig, akik a tér hagyományos részeinek jövője miatt aggódnak, mondom el, hogy a jelenlegi állapotában, változatlanul marad a Törökkút, a ’Suszter allé’ és a rózsakert.

A pihenőhelyeket is megtartják, és melléjük új utcabútorok is kapnak helyet a megújult téren. Az átadás ideje szeptember végére tehető, valamint a felújítási idő alatt az Eötvös téren is tovább haladnak a munkálatok.

Hajnes Rita