Nem kedvez az idei csapadékmennyiség a gyümölcsöknek

Rengeteg csapadék hullott az elmúlt időszakban, a mezőgazdaságban dolgozók, vagy a hobbikertészek is érzékelhetik az égi áldás hatásait. A földeknek szüksége volt az esőre, ám a befőttes vagy pálinkás üvegek sok helyen üresek maradnak.

A napokban megkezdődik az aratás Zalában, a szárítók, a gazdálkodók felkészültek. A csapadékos időjárás minőségben és mennyiségben is hátráltatni fogja az eredményeket - mondta el kérdésünkre Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala megyei szervezetének elnöke.  

– A csapadék eloszlása egyáltalán nem volt egyenletes. A megye déli részén átlagosan több volt, az északi részén kevesebb. Kanizsa és Lenti környékén az elmúlt két hétben 70-80 mm csapadék hullott, és ennek nagy része csendes, áztató eső volt. ez idő alatt a zalaszentgróti, keszthelyi járásban 15-20 mm, tehát óriási különbségek vannak - tette hozzá Sabján Krisztián elnök.

A kora nyári nagy mennyiségű csapadék a zöldség-gyümölcs ágazatot is érintette, az esős időjárás negatív hatásait a kisbirtokosok is érzékelik. Amit a fagy nem vitt el, az eső és a szél megtizedelte az elmúlt napokban. Az eredmény jól látható a gyümölcsfákon.

– Nagyon szomorúak vagyunk. Az első gyümölcs a májusi cseresznye volt, abból még lehetett szedni. De a mostani, júniusi érésű tele van rohadással, repedéssel. Ez igaz a meggyre is, de a többi gyümölcsre is. Először jött a fagy, aztán az esőzés, most pedig a szél, ami a meglévő gyümölcsöt is tépi, szaggatja le a fákról - fűzte hozzá Hegedűs Györgyné.

Hegedűsék látóhegyi birtokán - hasonlóan több kisgazdálkodóhoz - az idei évben szinte üresek maradnak a befőttes és a pálinkás üvegek, de a szántóföldön tevékenykedők továbbra is azt mondják: minden csepp eső számít.