Stagnál az ingatlanpiac

Stagnál az ingatlanpiac. A legtöbb gazdasági ágazatot ugyan negatívan érintette a vírushelyzet, az ingatlanárak mégis maradtak a járványhelyzet előtti szinten. A szakértők keresleti oldalról viszont érzékeltek növekedést, leginkább a vidéki ingatlanok piacán.  

A tulajdonosok kényszerből a mostani helyzetben sem adják el ingatlanjaikat. A hozzáértők szerint ennek az egyik fő oka az, hogy a moratóriumnak köszönhetően jelenleg nem kell törleszteni a hiteltartozást, így nincsenek eladási kényszerben az emberek, még akkor sem, ha a koronavírus-járvány miatt nehezebb anyagi helyzetbe kerültek.  

– Hogyha a munkahelyek úgy tudnak visszaállni a rendes kerékvágásba, ahogy a járvány beköszönte előtt voltak és ez a következő év elejére realizálódnak, mire újra törleszteni kell a hiteleket, akkor nem hiszem, hogy jelentős változás lesz az árakban lefelé, mert akkor semmi nem indokolja azt, hogy valaki kényszereladási helyzetbe kerüljön. Nyilván az egy másik forgatókönyv, hogy ha nem mindenki tud úgy visszaállni a munkahelyére és a termelésbe, ahogy az előtte lévő állapotban volt, mert akkor lehetnek problémák és lehet árcsökkenés, ahogy azt a budapesti ingatlanszakértők már jelezték is, ott egy jelentős, 5-10 százalékos árcsökkenés már megindult a piacon - mondta Flórek Zsolt, a Hill Invest Kft. tulajdonosa.