Testileg-lelkileg hozzuk ismét formába magunkat

facebook megosztás

Júniustól, az aktuális előírásokat betartva, végre elkezdhetjük kiélvezni a nyár szépségeit. A kikapcsolódáson kívül azonban továbbra is fontos, hogy időt szakítsunk magunkra és az egészségünkre is. Az AVON szakértői összegyűjtöttek néhány tanácsot, amivel újra formába hozhatjuk magunkat.

Mindenki máshogy foglalta el magát a kijárási korlátozások ideje alatt. Ami biztosan megegyezik mindenkinél, hogy ebben az időszakban senki sem tudott elmenni egészségügyi szűrésekre. Júniustól az egészségügyi rendszer működése szépen lassan visszaáll a megszokott menetrendre, ezért többek között az alábbi szűrővizsgálatokra érdemes mielőbb bejelentkezni:

  • Méhnyakrák szűrés: 18 éves kortól évente érdemes ezt a vizsgálatot elvégeztetni.
  • Vastagbélrák szűrés: 40 éves kortól ajánlott ezt a vizsgálatot néhány évente elvégeztetni.
  • Mellrákszűrés: 40 éves kortól érdemes részt venni mammográfiai vizsgálaton. Szerencsére a karantén ideje alatt is el lehetett végezni az emlő önvizsgálatot, amely 18 éves kortól minden hölgy számára ajánlott, ez azonban természetesen nem helyettesíti a mammográfiai vizsgálatot. A havonta elvégzendő önvizsgálat fontosságáról és lépéseiről készült edukációs kisfilmet érdemes megnézni az AVON YouTube csatornáján.
  • Anyajegyszűrés: igaz, nem ajánlott a nyári szezonban anyajegyeket leszedetni, de érdemes tudni azokról az anyajegyekről, amik esetleg veszélyesek lehetnek. A karantén után pedig érdemes fokozatosan visszatérni a napozáshoz, mert a lakásban töltött hónapok után bőrünk el van szokva a napsugaraktól.
  • Teljes laborvizsgálat: Amennyiben idén meg nem kértünk háziorvosunktól vér-és vizeletvizsgálatot mindenképpen jelentkezzünk be hozzá.

Az egészségügyi állapoton kívül fontos, hogy a lelkünkkel is foglalkozzunk. Gondoljuk végig, hogy milyen dolgokat éltünk át a karantén ideje alatt. Emeljük ki a pozitív változásokat és amennyiben tudjuk, ezeket tartsuk meg. A negatív dolgokat írjuk ki magunkból és engedjük el őket. Előfordulhat, hogy feszültebbek vagyunk nagyobb társaságban vagy közlekedési eszközön. Ez teljesen érthető, mert több hét kihagyás után nehéz visszatérni a közösségi élethez. Viseljünk maszkot zárt helyeken, mossunk gyakran kezet és próbáljuk meg kerülni közvetlen kontaktusokat, például puszilkodást, kézfogást, vagy az egymás után evés-ivást. Amennyiben nem múlik ez a belső feszültség kérjünk segítséget szakembertől.

Az elmúlt időszak nem igazán kedvezett a fürdőruhaszezonnak. Annak érdekében, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben, ügyeljünk a táplálkozásra és a rendszeres mozgásra. Ez nem csak a plusz kilók ellen hatásos, hanem sokkal több energiánk lesz és olyan betegségek kialakulását is csökkenthetjük mint a cukorbetegség, vagy a magas vérnyomás. Használjuk ki a jó időt és mozogjunk minél többet a szabadban, fogyasszunk minél több idényzöldséget és gyümölcsöt. Továbbá a legfontosabb, igaz, hogy a koronavírus visszahúzódóban van, legyünk továbbra is óvatosak és elővigyázatosak.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.