Úton egy emberségesebb jövő felé

Az elmúlt évtizedekben jelentős szemléletváltás történt az európai fogyatékosságügyi szakpolitikákban. Ez azt jelenti, hogy a fogyatékos embernek a társadalom egyenrangú tagjaként joga van az életét a lehető legnagyobb önállósággal élni. 2011-ben a kormány határozott a fogyatékossággal élő emberek számára ápolást-gondozást nyújtó intézményi férőhelyek kiváltásának stratégiájáról és a végrehajtásáról.

A stratégia célja, hogy a kiváltás során a fogyatékkal élők, a pszichiátriai beteg, illetve szenvedélybeteg lakók szakmai segítséggel, a nagy létszámú intézményekből kisebb, az önálló életre alkalmas lakóközösségekbe költöznek át. Az új otthonokat a településekbe integráltan kell elhelyezni, ezzel is segítve a befogadásukat, beilleszkedésüket.

Férőhely kiváltás Becsehelyen

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltsége szervezésében a nagykanizsai telephelyű Holdfény Otthon kiváltásának egyik helyszíne Becsehely. A dél-zalai településen eddig kettő lakóotthon létesült, az egyikbe már februárban beköltözött 12 gondozott. Ezen kívül a régi iskola épületét fogják átalakítani a szolgáltató központtá.

– Itt Becsehelyen a szolgáltató központ is megvalósul, ami minden projektnek egy elemét tartalmazta, hiszen amellett, hogy kiköltöztek a lakók egy-egy településre, próbáljuk őket visszavinni az életbe és a szolgáltató központ révén is szociális alapszolgáltatásokat biztosítunk mind a lakóink, mind pedig a települések lakossága részére. Így étkeztetést, házi segítségnyújtást, fogyatékkal élők nappali ellátását és támogató szolgálatot vehetnek igénybe – mondta el lapunknak Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója.

A kiváltás során figyelembe veszik a betegek egészségügyi állapotát, illetve azt is, hogy a városi családtagok akár naponta eljuthassanak a falusi lakóotthonokba.

– ­ Nagyon sokan idős korukig gondozzák a sérült családtagokat. Őket akár a nappali ellátás keretében, a támogató szolgálat autójával el tudjuk hozni ide Becsehelyre, s a most felújításra kerülő épületben, a munkaidő alatt el tudják látni a gondozottakat, és este visszaszállításra kerülnek – mondta a kirendeltség vezetője.

Az igazgató azt is hangsúlyozta, hogy sokkal nyugodtabbak a lakók egy 12 férőhelyes otthonban, mint egy 60 férőhelyes nagyintézményben. Egy gondozó van velük folyamatosan 12 órás műszakban. Két ágyas szobákban, családias környezetben élhetnek, kint kertészkedhetnek, közösen főzhetnek, maguk rendezhetik be a szobájukat.

– Folyamatos volt a lakók és a dolgozók felkészítése is erre az új életre, amelyet bent az intézményi kollegák végeztek minden egyes pályázat keretében. Próbálták modellezni is azokat az élethelyzeteket, amik a településen érhetik őket, ahová kikerülnek. Nagyon sokan a gyermekvédelmi ellátásból kerültek át a szociális intézménybe, őket már akkor is felkészítették az intézményváltásra, ez pedig most egy újabb mérföldkő.

A helyi lakosság reakciója

A kormány kitagolási programja különböző reakciókat vált ki az érintett települések lakosaiból. Nem ritka a tiltakozás az emberek részéről, amint tudomást szereznek a lakóotthonok épüléséről.

– Természetesen meghirdettünk és tartottunk lakossági fórumot is ezen elképzelések mellett. Nem volt semmiféle fenntartás a helyi lakosok részéről a lakóotthonokkal szemben. Az is érdekes volt, hogy egyetlen negatív megjegyzést nem tapasztaltam és nem hallottam. Volt egyfajta kíváncsiság ezzel kapcsolatban, de ez nem nyilvánult meg olyan formában, hogy negatívan ennek hangot adtak volna – árulta el Németh Géza, Becsehely Község polgármestere. – ­Komoly jelentősége volt a helyi munkahelynek, munkalehetőségnek is a lakóotthonok létesülésével. Nagyon sok az olyan egészségügyi dolgozó, akik helybeliek, de másik településre kell bejárniuk naponta, hogy dolgozhassanak. Elgondolkoztak azon, hogy nekik ez egy lehetőség a hazatérésre.

Fokozatos társadalmi integráció

Ha a vírus végre véget ér, akkor az ápoltak már kellő óvatossággal részt fognak venni bizonyos dolgokban, eseményeken is Becshelyen. Ez már egyfajta társadalmi integrációnak tekinthető, melynek sikerességében nagy szerepe lesz a nem fogyatékkal élő embertársaik hozzáállásának is. A fogyatékos ellátás a szociális ellátásokon belül is az egyik legérzékenyebb terület, de kellő támogatással a sérülteknek lehetőségük nyílik a közösség részeként, humánusabb körülmények között élni.

Körtvélyessy Vivien