Valóban az összetartozás lángja lobbant fel Kanizsán…?

A trianoni békediktátum aláírásának százéves évfordulóján tartott városi megemlékezésen Balogh László, Nagykanizsa polgármestere mellett Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő mondott beszédet. Pár órával a rendezvény után, az Éljen VárosuNk! Egyesület közösségi oldalán adott hangot döbbenetének.  Az államtitkár beszédét kritizálva, annak egyes részeit uszítónak és gyalázatosnak minősítették.

Cseresnyés Péter emlékbeszédében – egyebek mellett – elmondta: a nyugati hatalmak és hazai, nemzetellenes szövetségeseik, akik az első világégés utáni felfordulást okozták Magyarországon, olyan veszteségbe taszították a nemzetet, amely példa nélküli Európa modern kori történelmében. Kétségeink ne legyenek: nemcsak megbüntetni és megalázni akarták a magyarságot, hanem eltüntetni, kiradírozni, zárójelbe tenni. Sajnos vannak ma is, akik ebben a szellemben, hasonló dolgon munkálkodnak.

A politikus utalt a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadására, s kifejtette, véleménye szerint még ma is vannak néhányan, akik őrzik az országban a tanácsköztársaság ideológiáját, teszik mindezt hatalomvágyból és pénzsóvárságból. – Számukra a nemzet fogalma csak egy avítt bejegyzés. Ők a magyarság ellenfelei. Nekik csak egy céljuk van, ami nem sikerült Trianonnal, azt be akarják teljesíteni, véghez akarják vinni. Céljuk: megosztani, gyengíteni, elsöpörni. Ők lelkiismeretfurdalás nélkül szembe nevetik apáikat, nagyapáikat, csak azért, hogy külföldi gazdáik ölébe kuporoghassanak – fogalmazott.

Az ötpárti koalíciót Károlyi Attila és Gábris Jácint képviselte a városi rendezvényen. Az Éljen VárosuNk! Egyesület június 4-én közzétett bejegyzésében a következő olvasható: sajnálatosnak tartjuk, hogy az összetartozás hangsúlyozása helyett Cseresnyés Péternek olyan uszító, gyalázatos beszédre futotta, amilyenre. Nem is csodálkozunk, hogy Trianon kapcsán olyan a megítélés, amilyen, hisz idevezet a politikai haszonlesés és a folyamatos uszítás, gyűlöletkeltés magyar és magyar között. Azt kell keresni, ami összeköt és nem azt, ami elválaszt minket, különösen a trianoni döntés 100. évfordulóján. Azt csak halkan jegyezzük meg: épp Cseresnyés Péter pártjának, a Fidesz tagjainak volt kínos megemlékezni 1990-ben a parlamentben Trianon 70. évfordulójára.

Lapunk megkereste Károlyi Attilát (ÉVE), aki szerint Cseresnyés Péter szavaival belerondított a gyászba.

– Én úgy gondolom ez a helyes megállapítás a magyar nemzet emlékezése napján, a trianoni országcsonkítás 100. évfordulóján, június 4-én megtartott „beszédét" minősítve a nagykanizsai Trianoni irredenta emlékmű előtt. Az a politikus, aki e fájdalmas emlékezés közben bal- és jobboldalról papol, egyszerűen buta, akinek pedagógus végzettsége ellenére halványlila képzetei vannak csak arról, mit is kell mondani egy város elé kiálló országgyűlési képviselőnek, mondani, és nem akadozva olvasni, ahogy ő tette. A Fidesz propagandagyár beindult e napon, Cseresnyés egyszerűen összegyúrta Orbán és Kövér június 4-én elmondott dörgedelmeit, ez jól látszott az orbáni „száz év magány" felemlítésével, amiről persze mindenkinek Gábriel García Márquez jut az eszébe, Kövér pedig, a jó rokon, kedvenc szófordulatát ihlette, miszerint „a baloldal ráront saját nemzetére" - hát ebből Cseresnyés az említetteket mazsolázta, némileg tompítva annak élét. Azért döbbenetes, hogy ezen a szellemi szinten makogó emlékbeszédet kellett hallgatnunk, kellett, mert a várost vezető Éljen VárosuNk! Egyesületet egyszerűen becsapták a megemlékezést szervezők azzal, hogy állították, nem lesz felvezetett koszorúzás, miközben a polgármester, Cseresnyés úr, valamint egy általam ismeretlen jelvényes idős úrral ők ketten is felvezetéssel koszorúztak. Sebaj, 2022-ben az irredenta Nagykanizsa város meg fogja adni számukra a választ, reményeim szerint e gyásznapon egy olyan személy mondja majd a beszédet, aki szemeit nem a papírjára, hanem az égre emeli, hogy Isten is meghallja azt a kiáltást, ami e napon sok millió magyar lelkéből felszakad: „Hiszek egy Istenben, Hiszek egy hazában, Hiszek egy isteni örök Igazságban, Hiszek Magyarország feltámadásában!”