Változnak az online számlaadat-szolgáltatás szabályai

Július 1-jétől változnak az online számlaadat-szolgáltatás szabályai. Ettől az időponttól bővül azon számlák köre, amikről adatot kell szolgáltatni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé.

A számla áthárított áfa tartalmától függetlenül kötelezővé válik az adatszolgáltatás minden olyan 2020. június 30. után kiállított, kibocsátott számláról, amit egy adóalany egy másik belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak belföldön teljesített ügyletről állít ki.

Ennek teljesítésében segít ügyfeleinek a NAV az új szolgáltatásával, az Online Számlázó program mobilapplikációjával, ami az Apple App Store és a Google Play áruházakból ingyenesen letölthető és a használata is díjmentes.

Az applikációval rögzített számla adatait a program egy felhőben tárolja, így az adatok készülékváltáskor sem vesznek el. Számos kényelmi funkcióval is rendelkezik az applikáció, például elektronikus névjegyet is elő lehet vele állítani.

– Az applikáció használatbavételének feltétele, hogy a felhasználó előzetesen regisztráljon az online számlarendszerben. A mobilapplikációt elsősorban azoknak az adóalanyoknak ajánljuk, akik több helyszínen nyújtanak szolgáltatást, a tevékenységük nem helyhez kötött és jelenleg kézi számlatömbből állítottak ki számlát. Az alkalmazással papír alapú és elektronikus számla is kiállítható. A felhasználó a számla kiállítása után a számlát egy nyomtató segítségével kinyomtathatja vagy akár elektronikusan elküldheti a vevőnek MMS üzenetben, emailben, Viber üzenetben vagy a Facebook Messengeren keresztül is - mondta Joó Hilda, a NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának sajtó főreferense.