Várhatóan idén is kevesebb meggy terem az átlagnál

facebook megosztás

Idén a tavaszi fagyok miatt az átlagnál kevesebb, várhatóan mintegy 45-50 ezer tonna meggy terem - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.     

A NAK ismertette, hogy Magyarországon mintegy 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves termés évjárati hatásoktól függően 60-90 ezer tonna között mozog. Az idei mennyiség, ha az időjárás a betakarítási szezonig nem szól közbe, nagyjából a tavalyi, szintén alacsony termésmennyiséggel egyezhet meg.

Közölték: a magyarok átlagosan évente 15 ezer tonna meggyet fogyasztanak, ennek 30 százaléka a friss meggy.

Magyarország az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll. A Magyarországon megtermelt meggy minősége nagyon jó, ezért keresett külpiaci termék. Jellemzően a hazai meggy jelentős része, körülbelül 60-80 százaléka exportra kerül, ennek egy átlagos évben harmada a friss meggy, több mint fele a meggybefőtt, nyolcada-tizede pedig fagyasztott meggy. Az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be, az ellátás több mint 40 százalékát adja. A magyar meggy legnagyobb külföldi felvevőpiaca Németország,   

A meggyültetvények száma és területe az észak-alföldi régióban a legnagyobb, 5520 hektárt tesz ki, ennek döntő része, 4683 hektár Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található, ugyanakkor itt a legkisebb, 3 hektár körüli az ültetvények átlagos mérete. A Dél-Alföld és Közép-Magyarország, elsősorban Bács-Kiskun és Pest megye meggyültetvényeinek köszönhetően egyaránt 14 százalék körül részesedik a meggyterületből, az észak-magyarországi régió 14,5 százalékkal. A betakarítás elsőként a Duna-Tisza közti területeken kezdődik, legutoljára pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - ismertetik a közleményben.    

A NAK által korábban végzett felmérés szerint legnagyobb területen Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő és Kántorjánosi fajtákat termesztenek.    

A hazai meggytermelők kiszámítható termelését segíti az a jogszabály, miszerint az évi 100 tonnánál nagyobb mennyiségű meggyet feldolgozó cégeknek előzetesen, május 15-ig szerződést kell kötniük az általuk feldolgozandó mennyiség minimum 60 százalékára. A kontraktusban az árat, illetve az azt meghatározó képletet egyértelműen rögzíteni kell.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.