Vissza az iskolapadba a vakáció előtt – Digitálisból a valóságba

facebook megosztás

Az oktatási intézmények júniusi működését szabályozó rendelet szerint június 2. és június 15. között továbbra is marad a tantermen kívüli, digitális oktatás. A kormány ugyanakkor lehetővé tette, hogy - amennyiben a pedagógusok szükségesnek látják - kiscsoportos konzultációkat és egyéni felkészítést tartsanak az iskolákban.


Fotók: Horváth Zoltán

Azok a szülők, akik nem tudják megoldani a gyermekük elhelyezését, és nem dolgozhatnak már otthon, kérhetik az iskolai felügyeletet. A megkérdezett kanizsai intézményekben többen éltek ezzel a lehetőséggel a tanév még hátralévő részében.

– Nálunk korábban is voltak már ügyeletben gyerekek, a mi tankerületünkben nem volt kijelölt intézmény, ahová mehettek, hanem minden iskola maga megoldotta a jelentkezők felügyeletét. Annyi a változás, hogy behívhatók a gyerekek felzárkóztatásra, ennek az a célja, hogy a jobb jegyet meg tudjuk ajánlani a diáknak, mert itt van a tanévzárás. Ügyelet egészen június 26-ig lesz nálunk - azt többen kértek -, eddig 20 főre számítunk - árulta el lapunknak Szabó Erzsébet, a Hevesi Sándor Általános Iskola igazgatója.

„Attól a pillanattól, hogy behozzák őket a szülők, mi vállaljuk a felelősséget.”

Az igazgató azt is elmondta, hogy nagyon vigyáznak a gyerekekre. A tanárok és a diákok egyaránt maszkot viselnek, valamint folyamatos a kézmosás.

– Nagyon odafigyelünk arra, hogy a gyerekek egymástól távol legyenek, kivétel a testvérpárok, ők nyilván otthon is közelebb vannak egymáshoz, ők ülhetnek egymás mellett a padban. A portán - aki bejön - a portásunk fertőtlenítő szerrel befújja a kezét, igyekszünk, hogy minden rendben legyen.

„Most az iskola a tanulás elől való menekülés helyszíne lett”

A digitális oktatás óta az otthoni környezet lépett az iskola helyére, így a gyerekek most fordítva kezdtek el működni Faller Zoltán, a Zrínyi Miklós Általános Iskola igazgatója szerint.

– Úgy látom a gyerekek megnyilatkozásaiból, hogy annyira már nem szeretnének tanulni, és összebeszéltek egymással, hogy itt találkoznak az iskolában. Nagyon imádnak egymással lenni, hiányoztak egymásnak, úgy gondolom, hogy ez egy érthető reakció az elmúlt időszak után. Azt biztosítjuk számukra, hogy egy kis felkészülés mellett nagyon sokat tudjanak együtt játszani.

„A szülők igényeinek is megpróbálunk megfelelni”

– Többségében a pedagógusokkal és a pedagógiai asszisztensekkel vannak a tanulók. Elosztottuk őket négy csoportra. Aki felzárkóztatást kért, vagy nagyobb volt az ijedtség a szülő részéről, hogy lemaradt a gyermek, ott több nevelőt behívtunk megfelelő időpontokban. A kollegák igyekeznek aktívan és motiváltan eltölteni ezt a kis, maradék időt a gyerekekkel. Különböző feladatokat végeznek különböző pedagógusokkal, hogy ne legyen egysíkú a napjuk, előre megtervezett, irányított foglalkozásokon vesznek részttette hozzá az igazgató.

„Bízunk benne, hogy már nem lesz semmilyen probléma.”

Sok szülőnek jelent megoldást ez a pár hét is, ha a gyerekekkel már nem tudnak tovább otthon tartózkodni, és más segítségük sincs ebben az időszakban.

– Mi eddig a feleségemmel home office-ban dolgoztunk, így otthon tudtunk lenni a gyerekekkel, de azért most mégis levesz rólunk az iskola egy terhet a gyerekfelügyelettel. Nálunk a nagyszülők együtt élnek a dédszülőkkel. Az a lehetőség szóba sem jöhetett, hogy náluk legyenek a gyerekek, amíg mi dolgozunk. A fiam most harmadik osztályos. Nagyon várta már, hogy iskolába mehessen, mert végre találkozhatott a barátaival. Szokatlanul sok idő kimaradt. Szerencsére a fiunk nagyon jól tudja kezelni a digitális oktatáshoz szükséges felületeket is, így a tanulással ebben a formában sem volt gond - osztotta meg tapasztalatait újságunkkal Kerekes Gábor.

Itt a vége?

Ahogy remélhetőleg a járvány lassan véget ér, úgy ezzel együtt a tanévnek is a végére érkezünk azzal, hogy beléptünk a júniusba. Ez a hónap a digitális iskola életében is elsősorban a búcsúzásról szól. Az oktatási intézmények igyekeznek megtalálni a módját, hogy a diákjaikkal közösen búcsúztassák el ezt a rendhagyó tanévet, amire - ha nem is ismétlődik meg többet - valószínűleg mindig emlékezni fognak.

Körtvélyessy Vivien

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.