Zalakomári betörők jártak Zalaszentbalázson és Bocskán

facebook megosztás

Egy éjszaka alatt két faluban is loptak. Pechjükre a lopáshoz kölcsönkért gépkocsi durrdefektet kapott.

Egy 1969-ben született többszörös visszaesőnek minősülő büntetett előéletű  zalakomári férfi ismeretlen társával együtt eltulajdonítási szándékkal 2019. október 3-án éjfél előtt megjelent egy zalaszentbalázsi lakóházas ingatlannál. Ide a terhelt egy Renault Laguna személygépkocsival érkezett, amelyet néhány órával korábban annak tulajdonosától kért kölcsön arra hivatkozással, hogy a Cserfőn lakó barátnőjét kívánja meglátogatni. A terhelt és társa észlelte, hogy a sértetti ingatlan csupán részben körbekerített, az egyik oldalról szántóföld határolja, ezért az ingatlanra innen hatoltak be, majd az udvaron álló régi istállóépülethez mentek, amelyet a sértett műhelyként használ. Az épület lakattal volt lezárva, amelyet a terhelt és társa egy magukkal vitt 60 cm-es feszítővassal megpróbáltak kinyitni, azonban nem jártak sikerrel, ezért leemelték az épület kétszárnyú faajtajának mindkét elemét a helyéről.

Ezután bementek az épületbe, majd onnan szerszámokat, akkumulátorokat, sarokcsiszolót, és 200 liter gázolajat vettek magukhoz 175.240. Ft értékben. Ezt követően a fenti tárgyakat a személygépkocsiba tették, majd a helyszínről távozva a gépjárművel Bocskára mentek.

A terheltek Bocskára 2019. október 4-én hajnalban érkeztek meg, majd megjelentek egy német állampolgár tulajdonát képező bocskai lakóháznál. Ezt követően mindketten a kerítésen átmászva előbb a lakóházhoz tartozó körbekerített udvarba, majd az ott álló és a lakóházzal egybeépült pajtához mentek. Itt észlelték, hogy ugyan a pajta nagyméretű rácsozott elhúzható vaskapuját egy lakat zárja, azonban a vaskapu nem ér fel az épület tetőszerkezetéig, több, mint egy méter széles nyílás üresen maradt. Ezt kihasználva az elkövetők egyike bemászott a nyíláson át az épületbe, ahonnan társának kiadott egy 80.000 Ft értékű Husqvarna márkájú, Briggs & Stratton típusú önjáró fűnyírót annak fűgyűjtőjével együtt, amelyet ezt követően szintén a terhelt által használt gépjárműbe betettek.

A terhelt ezután Zalakomárba indult, útközben Nagyrécse külterületén azonban durrdefektet kapott, a jármű üzemképtelenné vált. Emiatt a gépjárműből a 4 darab tehergépkocsi akkumulátort, a 2 darab személygépkocsi akkumulátort, az 1 darab önjáró fűnyírót valamint a 200 liter gázolajat kipakolta, míg a többi tárgy az autóban bent maradt. Ezt követően az akkumulátorokat a fűnyíróval együtt a járműtől északnyugati irányban 5 méterre lévő szántóföldön a 150 cm magasan felnőtt fűben elrejtette azzal a szándékkal, hogy majd később elviszi, a gázolajat pedig ismeretlen személy segítségével a helyszínről – aki oda a terhelt telefonhívására érkezett – meg nem állapítható helyre szállította. A helyszínen hátrahagyott illetve elrejtett tárgyakat azonban a terhelt már utóbb magához venni nem tudta, mivel 2019. október 4-én a reggeli órákban a szántóföldön mezőgazdasági munkát végeztek, amely során a tárgyakat megtalálták, s bejelentést tettek a rendőrségen, ahol emiatt büntetőeljárás indult.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség lopás bűntette miatt emelt vádat - tájékoztatta lapunkat dr. Pirger Csaba ügyész, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivője.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.