3+1 tipp a biztonságos online vásárláshoz

facebook megosztás


Fotó: Pixabay

Az interneten történő vásárlás nem csak sokkal gyorsabb, de kényelmesebb is, mintha üzletről üzletre kellene járnunk és kivárni a sorunkat a kasszánál egy-egy termék megvásárlásához. Azonban nem árt néhány intő jelre odafigyelni, ha nem szeretnénk csalás áldozatául esni.

Nem csupán a pénzünket kell félteni, hanem a személyes adatainkat is, köztük a bankkártya adatokat. Hiába gondoljuk, hogy egy pár száz vagy pár ezer forintos termék maximum nem érkezik meg, nem ér minket ennél nagyobb veszteség, hiszen az eltulajdonított bankkártya adatok segítségével jóval nagyobb összegtől is megfoszthatnak minket a későbbiekben. Éppen ezért nem árt résen lenni. Mire figyeljünk?

  1. Álwebshop

Leggyakrabban hirdetésekben, vagy promóciós emailekben találkozhatunk velük. Ha egy teljesen ismeretlen nevű, gyanúsan alacsony árú webáruház kínálja nekünk termékeit, akkor nem árt óvatosnak lennünk. Főként, ha emailben érkezik ilyen jellegű ajánlat, akkor már a küldött linkre sem érdemes rákattintani.

Viszont internetes keresésünk során is találhatunk álwebshopokat. Nézzük meg a webáruház domain nevét! Ha világmárkák, ismert webshopok nevére összetévesztésig hasonlító domain néven üzemel az oldal –azaz 1-1 betű eltéréssel vagy egy plusz szó hozzáillesztésével– akkor valószínűleg nem az eredeti oldalon járunk.

Próbáljunk további információkat keresni az áruházról! Figyeljünk a kapcsolati adatok meglétére, véleményekre és azok valódiságára, helyesírásra, valamint az árakra! Bármennyire is csábító egy több tízezres termék pár ezer forintért, nem biztos, hogy megéri a kockázatot.

  1. Biztonság

Az oldal biztonságáról többek között az SSL tanúsítvány gondoskodik. Ennek meglétéről a címsorban található lakat jelzés vagy https:// előtag segítségével bizonyosodhatunk meg. Abban az esetben fontos, ha személyes adatokat adunk meg egy oldalon, online vásárlásnál pedig ez elkerülhetetlen. Manapság már a legtöbb böngésző is figyelmeztet, ha nem biztonságos, azaz SSL tanúsítvány nélküli oldalon járunk, de mi is legyünk elővigyázatosak!

  1. Költségek

Gyakran előfordul, hogy az interneten olcsóbban megtalálhatóak azok a termékek, amelyeket egy üzletben láttunk. Sőt az árösszehasonlító oldalak is segítségünkre vannak a legjobb ár megtalálásában. Arra azonban figyeljünk, hogy milyen plusz költségek merülhetnek fel. Azaz a szállítási díjat minden esetben vegyük figyelembe, valamint azt is, hogy visszaküldés esetén általában a vevő állja a költségeket, ezekkel együtt pedig nem biztos, hogy az első ránézésre legolcsóbbnak tűnő termék a legjobb választás.

      3+1 Fizetés

Ha biztosra akarunk menni, akkor válasszuk az utánvétes fizetés lehetőségét, így biztosan nem kell bankkártya adatokat megadnunk, és az adatlopás veszélye sem áll fenn ebben az esetben. Amennyiben mégis az online fizetés mellett döntünk, csak ismert és megbízható szolgáltatókon keresztül fizessünk!

Kellemes és biztonságos vásárlást!

Forrás: Rackhost.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.