A bőrünket óvni kell nyáron

Fokozottan figyelni kell a bőrre nyáron, ugyanis a jó idő beköszöntével az első nagy melegek hozzák ki azokat a bőrproblémákat, melyeket az UV sugárzás okoz. Ilyenkor nem csak a leégéssel kell számolni, hanem akár súlyosabb következményekkel is, amire a legtöbben nem is gondolnak, amikor napra mennek.

A leégésen túl a napfény okozhat autoimmun bőrbetegségeket, valamint a meglévő betegségeket is ronthatja az UV sugárzás, illetve előjöhet a napallergia, amit az erős fény vált ki. Szeghy Balázs bőrgyógyász tanácsa: a hőségben különösen oda kell figyelni bőrünkre, és nem csak kezelni szükséges a mutatkozó problémákat, hanem megelőzni is legalább annyira fontos.

A kora nyári, tavaszi első jó időben kell a legjobban vigyázni

A látható fénynek viszonylag kevesebb szerepe van a bőrtünetek kialakulásában. A napsugárzás UV komponense felelős leginkább a bőrt érintő káros hatásokért - kezdte a szakember.

– A szolárium is hasonló komponenst tartalmaz, hiszen azért barnulunk tőle. Tulajdonképpen, amikor napozásról beszélünk, akkor a szoláriumozást is ehhez lehet venni hatások, káros hatások szempontjából.

Az UV sugárzás többféle problémát is okoz hosszú távon, ami nem akkor jelentkezik, ha kimegyünk a napra, hanem jóval utána, akár hónapokkal, évekkel később. A bőr öregedéséért is nagy számban az UV sugárzás felel, mintegy 80 %-ban a látható öregedés tüneteiért, pigmentfoltokért, ráncokért. Későbbiekben a bőrtumorok megjelenéséért, a bőrdaganatok kialakulásáért szintén az UV sugárzás a felelős. Ezek a hosszú távú hatások, amik nem annyira nyilvánvalóak az ember számára. Leggyakrabban autoimmun betegséget okozhat az UV sugárzás, illetve a meglévő bőrbetegséget előhozhatja vagy akár súlyosbíthatja. Létezik fényallergiás tünet is, mikor a napfény okoz allergiás vagy ahhoz hasonló tüneteket, bőrkiütést. Ezeket érdekes módon nem a nyárnak a legmelegebb részében szoktuk tapasztalni, hanem mindig akkor, mikor az első jelentősebb napsugárzás kijön. Éppen ezért a kora nyári, tavaszi napos időben kell a legjobban vigyázni. Ezek mellett a napsugárzásnak kitett felületen levő anyajegyeket is figyelni kell, ha változnak, keressük fel a szakembert.

Az alkalomszerű leégésekhez a szervezet nem tud hozzászokni

– Az a leginkább elfogadott teória, hogy az anyajegyek elfajulásában döntő szerepe van az UV sugárzásnak. A bőrrák kialakulásánál van egy genetikai háttér, ami most már bizonyított, de az, hogy milyen valószínűséggel jön ki egy melanóma valakinél, annál a környezeti tényező is meghatározó. Ezalatt az UV terhelés nagysága, illetve eloszlása értendő. Már bizonyított az is, hogy legnagyobb mértékben nem a folyamatos terhelés okozza a bőrdaganatok kialakulását, hanem a sokk-szerű, fehér bőrűeket érintő, nyaralás során kapott hirtelen napozás, amit nem tud kezelni a szervezet. Az alkalomszerű leégésekhez a bőr nem tud hozzászokni, ezért ezek a nyaralás által okozott napfürdőzések a legveszélyesebbek. Ezek a legmagasabb kockázati tényezővel járó bőrbetegségekhez vezető problémák. Ezért a legfontosabb, hogy kerüljük a tűző napot, a legrövidebb időt legyünk árnyékos helyen kívül. Használjunk rendszeresen, akár naponta többször is fényvédő krémeket és viseljünk kalapot, napszemüveget! Mindezek ellenére pedig, ha valami elváltozást találunk, a lehető legkorábban forduljunk megfelelő szakemberhez - fogalmazott Szeghy Balázs, bőrgyógyász.

Akik sokat vannak kint a napon (például a tengerészek), náluk kevesebbszer fordul elő olyan bőrprobléma, mint aki úgy napozik, hogy hirtelen sokkot adva a bőrének egyszer-kétszer egy évben sütteti meg magát a napon. A strandolókat is kérdezgettük, hogy ők hogyan védekeznek. Volt, aki alaposan bekeni magát, míg mások kerülik a szereket. Kovács Lajossal is a strandon találkoztunk, aki elmondta, hogy ő nem használ különösebben krémeket, viszont fokozatosan szoktatja bőrét a naphoz.

– Én nem használok semmilyen krémet, már elég korán elkezdtem a napozást. Áprilisban mindig egy-egy órát az erkélyen napoztam, vagy elmentünk a Csótóra vagy ide-oda kirándulni, de nem szeretem magam védőszerrel kenegetni. Otthon, ha hazaérek, lezuhanyzom, utána bekenem magam testápolóval, és az kitart.

A szakemberek szerint a fény okozta bőrbetegségek általában megelőzhetőek, amennyiben betartjuk a szabályokat, és kerüljük a tűző napsütést.  A krémeket pedig használjuk bátran, hiszen már az állaguk és az illatuk is nagyon kellemes a korábbiakhoz képest!

Hajnes Rita