A cigány zenei világot mutatták be a Bogdán János közösségi házban

A cigány zenei világ bemutatása címmel tartottak ma kulturális rendezvényt a Bogdán János Cigány Kisebbségi Közösségi Házban. Az esemény résztvevői megismerhették - egyebek mellett - Cziffra György munkásságát és az autentikus cigány zenei műfajok kialakulását.

Az "ANOSZTRU” Országos Egyesület vezetése úgy döntött, hogy a roma holokauszt megemlékezést követően olyan kísérő programokat szerveznek mára, amelyek bemutatják a magyarországi cigányok zenei munkásságát.

– Megmutatjuk az autentikus cigányzene helyi kultúráját is. Ezért több olyan kultúra is megjelenik és olyan időszakokra lebontva az elmúlt háromszáz, négyszáz évből, amely különböző hangszereket is jelent. A cimbalomtól elkezdve, a gitáron keresztül, a tamburáig bezárólag majdnem minden olyan hangszert - fakanál például - bemutatnak itt az előadók, amely igazán a roma történelemnek egy-egy mérföldköve volt – mondta el Teleki László, az „ANOSZTRU” Országos Egyesület elnöke.

A rendezvényen Kardos Ferenc néprajzkutató tartott előadást a Magyarországon, cigány családba született, később Franciaországba emigráló Cziffra György zongoraművész életéről és munkásságáról.

– Élete azt szimbolizálja, hogy ha valaki tehetséges és három kultúrában él, akkor mind a három kultúrában tehetséges és összekötő ember tud lenni. A másik tanulsága az életének, hogy nem lehet olyan atrocitás, ami megszüntetné a néphez és a hazához való ragaszkodást – fogalmazott Kardos Ferenc néprajzkutató. 

A programon a cigány zenéhez köthető műfajok kialakulását is megismerhették a résztvevők.

– A hangszerek fejlődését mutatom be, s a zenei műfajok kialakulását, mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten. Legvégső soron pedig szót ejtek a Kárpát-medencében élő kulturális értékekről és roma népzenéről – mondta el Kopár Antal zenész. 

A rendezvényen több zenei stílus klasszikusait is meghallgathatták a jelenlévők. 

G.D.

(Borítókép: Kanizsa TV)