A koronavírus-járvány miatti intézkedések hozadéka a Via-nál

facebook megosztás

Megszűnt a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet, de a járványügyi intézkedések miatt továbbra is nehéz feladatok várnak az önkormányzat gazdasági társaságaira.  

Szabó István, a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elöljáróban utalt arra, hogy a költségvetés megtárgyalása előtt már év elején 100 millió forint csökkentést kellett végrehajtani a cég első változatú üzleti tervéhez képest. Ezt követően február végén a testület elfogadta az önkormányzat költségvetését, azonban a vírushelyzet miatt további csökkentéseket kellett végrehajtani.

Megszűnt a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet, de a járványügyi intézkedések miatt továbbra is nehéz feladatok várnak az önkormányzat gazdasági társaságaira.  

Szabó István, a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elöljáróban utalt arra, hogy a költségvetés megtárgyalása előtt már év elején 100 millió forint csökkentést kellett végrehajtani a cég első változatú üzleti tervéhez képest. Ezt követően február végén a testület elfogadta az önkormányzat költségvetését, azonban a vírushelyzet miatt további csökkentéseket kellett végrehajtani.

Tehát módosították a februárban elfogadott önkormányzati költségvetést, és meghatározták azokat a sarokszámokat, amiket be kellett terveznünk a téli hómunkák elvégzésénél, a játszóterek üzemeltetésében és a parkgondozási feladatok ellátásában. Mindhárom esetben jelentős csökkentés történt. Összességében mintegy 32 millió forinttal kevesebbet biztosított az önkormányzat ezekre a feladatokra - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Ezen kívül a cégnek komoly, havonta mintegy 4,5-5,0 millió forint bevételkiesést eredményezett a márciustól egészen július 1-ig tartó ingyenes parkolóhasználat. Nagyon sok bolhapiac és nagyvásár maradt el a pandémiás helyzetben. Emiatt nem tudtuk a teljes második negyedévi helybiztosítási díjat beszedni a bolhapiacokon, illetve nem jutottunk hozzá az elmaradt vásárok esetében a helypénzhez sem. Ez is komoly milliókkal csökkentette a bevételeinket.

A harmadik nagy tétel, ami országosan minden közterületet üzemeltető cégre vonatkozik, a vendéglátó előkertek, kerthelyiségek ingyenes használata. A kormányzat döntése szerint ezek minden egyes négyzetmétere szeptember 1-ig ingyenesen használható. A rendelkezés közel 950 négyzetméterre vonatkozó, közel 5 millió Ft bevételkiesést jelent a cégnek. Ez egyfelől jó, mert igazából egy frekventált belvárosi területet arra használnak, amire az való, viszont a tervezett bevételünk szempontjából 0 forintot jelent.

Elkészítettük az üzleti tervünket az önkormányzat által előírt módosításokkal, amit a június végi közgyűlésen el is fogadtak, illetve jóváhagyták a cég tavalyi beszámolóját.

Mit tudtak tenni ezek után?

A csökkentett források, illetve a bevételkiesések miatt át kellett rendezni a feladatellátásunkat, az életünket - fogalmazott a vezérigazgató. Bizonyos nagy anyagköltségű munkákat elhalasztunk a következő évre. A nagyfelületű út, járda és kerékpárút felújításokat át kell ütemeznünk. Vissza kell térnünk arra a régi rendszerre, ami a korábbi években is volt, hogy a Via Kanizsa a kisfelületű, lokális hibák javítását végzi el, míg a többszáz méteres - szőnyegezéssel, a hozzátartozó útelemekkel, árkokkal, padkák kiépítésével járó - útfelújításokat az önkormányzat illetékes szakosztálya végezteti el. Mi csak a kis javításoknál leszünk ott.

Ugyanakkor vannak kötelező feladataink is. A parkgondozás forráslehetőségét is lecsökkentették az önkormányzatnál, de ennek ellenére nekünk akkor is meg kell oldani a megfelelő területgondozást. A fűnek nem lehet azt mondani, hogy vírushelyzet van, és lassabban nőjön. A külső városrészeknél és a Csónakázó-tónál túl vagyunk a 4. fűnyírási körön, illetve a Netta Pannónia mint szerződéses partnerünk nevében elmondhatom, hogy ők is végeztek már a 4. körrel.

Mindkét társaságot megviselte az a rendelkezés, hogy idén teljesen ki lettünk zárva a közmunkaprogramból. Még nem jártam utána annak, hogy ez országos tendencia-e vagy csak zalai specialitás. Azt hiszem, nem érdemes ezen rágódni, inkább a megoldásról kellett gondolkodnunk. Ennek megfelelően a régi közmunkások közül április 1-től 11 főt felvettünk 6 órás foglalkoztatásban, így ők végzik el a közterületgondozást, a temetőfenntartást.

Csakúgy, mint a Kanizsa Rehab Kft-nél elmondhatjuk, hogy a feladatellátás zavartalansága érdekében nem leépítés, munkahelymegszüntetés történt a vírusveszély idején, hanem létszámnövekedés. Plusz vettünk föl még két másik dolgozót is, szintén a fizikai dolgozói létszámot növelve. Nem engedhettük meg magunknak, hogy munkaköröket, munkahelyeket szüntessünk meg, folyamatosan dolgoztunk. A parkolóövezet ingyenességének időszakában parkolóellenőreinket a temetői portaszolgálatban és a Csarnok Üzletház veszélyhelyzeti működésének biztosításában alkalmaztuk.

Nem csak a vírusveszély, hanem a vandalizmus is tetézte a cég gondjait. A lezárt játszótereken a nem odavaló korosztály ténykedése után is rendet kellett tenni. Letaposták a kerítést, leszaggatták a lezáró kordonokat, ellopták a használatot tiltó táblákat. A Zemplén utcai lezárt játszótéren úgy összetörtek egy hintát, hogy jelentős költséggel javítani kellett. Az általunk kezelt játszótereken és felnőtt edzőparkokban fertőtlenítést is végeztünk.

Az egyéb feladatok között finanszírozni kell a köztisztasági, valamint a közvilágítási szolgáltatást is.  

A rágcsálóirtás is külön szakfeladatot jelent a cég számára. Csökkenő tendencia tapasztalható a patkányfertőzöttség tekintetében, de még vannak kritikus helyszínek, amiket bizonyos monitoring rendszerben újra látogat a rágcsálóirtó vállalkozó.

Nem vagyunk könnyű helyzetben, szép kihívást, komoly feladatot jelent a cég számára, de megoldjuk - összegezte Szabó István vezérigazgató.

Bakonyi Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.