A közösség ereje – búcsúmise Bacónak-hegyen

Magdolna-napi búcsút tartottak vasárnap Bacónak-hegyen. Ez alkalomból ismét összegyűltek a környékbeli szőlősgazdák, az elszármazottak és a környező települések lakói. 

A Bacónak-hegyért Alapítvány 2009 óta fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy a régmúlt idők hagyományai megmaradjanak. A hegyi kápolnában egyszer egy évben misét tartanak, Magdolna napjához közel esően.

– Sajnos nagyon sok birtokot elhagynak, kiöregednek az emberek, ugyanúgy, mint a falvakban. Szeretnénk, ha többen éreznék ennek a nyugalomnak az értékét - amit a környezet ad. Védenék, óvnák…, szeretnénk, ha a fiatalok is megtalálnák itt a helyüket. Az idei egy különleges alkalom, mert azt hittük, a járvány miatt nem lesz rá mód, hogy megtartsuk a búcsút, de végül sikerült – mondta el Fábián Lászlóné, a Bacónak-hegyért Alapítvány elnöke.

Az 1745-ben épült kápolna egy régi kistelepülés emlékét is őrzi, - de mint ahogy Somogyi Imre, plébános fogalmazott, a közösség él, a hegyi gazdák megmaradtak, és a környékbeliek is ápolják a hagyományt. A kápolna búcsúünnepének, illetve névadójának pedig nagy jelentősége van az atya szerint.

– Szent Mária Magdolna Jézus egyik tanítványa volt. Önmagában az is egy nagy dolog, ha a korabeli gondolkodásmódot vesszük, egy férfi alapú társadalom volt. Fogalmazhatok ilyen egyszerűen. A tanítók sem gyerekeket, sem nőket nem fogadhattak tanítványaik közé, mert ez lerontotta volna az ő tekintélyüket. Jézusnak pedig voltak női tanítványai. Az egyik Mária Magdolna volt, akinek az ünnepét üljük. Ez egy nagyon jelentős dolog – hangsúlyozta Somogyi Imre, plébános.

A Magdolna-napi búcsú megszervezését Nagyrécse önkormányzata, több civil szervezet és számos magánszemély támogatta. A hagyományokhoz híven a búcsúmise után most is kulturális program várta az érdeklődőket.

V.A.

(Fotó: Kanizsa TV)