A természet adja – de azért csak óvatosan!


Fotó: Czigóth Sándor

Az utóbbi napokban beindult a gombaszezon Zalában is, sőt, egyesek véleménye szerint lassan már lecsengőben van. A rutinos gombászok persze még sok mindent találnak, a kanizsai piacon viszont már csak 2-3 árussal lehet találkozni.

„Rendben, akkor találkozzunk Kiskanizsán 5-kor” - így indult a beszélgetésünk Pintér Ferenccel, aki nem csupán bőrmíves tevékenységéről ismert a környéken, hanem gombaszeretetéről is. A párbeszéd folytatódott, és végül 6 órakor indultunk útnak a kiskanizsai találkozási pontról.

– Aki szereti a gombát és szeret is gombászni, már jó ideje az erdőt-mezőt járja. De egy kirándulással is felér egy-egy túra. Jó levegő, egészséges, testmozgás, de ha még gombát is találunk, akkor teljes a siker - így kezdte mondandóját Pintér Ferenc.

A gombaszezon beindulásához sok tényezőnek kell összeállni - amit még a laikusok is tudnak - elengedhetetlen az eső és a meleg, a napfény.

– Kell a meleg, 13, 14 fok alatt nem nagyon indul be a gomba. Most szerencsénk volt a sok esővel. Tudom, sokan nem örültek az időjárás váltakozásának, de nekünk - a gombát szeretőknek - ez nagyon kedvezett - mondta el a túravezetőnk.

Egy két alapvető dolgot tisztázni kell a gombászás kapcsán. A hatályos erdőtörvény szerint saját fogyasztásra két kg gombát lehet szedni az állami erdőkben. Szerencsére sokan betartják azt az előírást is, miszerint láthatósági mellényt kell viselni a „bóklászás” közben.

És következzen a szakértőket sokszor megnevettető kérdés: miért kell hajnalban felkelni, és akkor elindulni az erdőbe? Van valami különleges indoka, vagy egyszerűen a versenyszellem miatt járják az erdőt-mezőt kezükben kosárral az emberek?

– Ennek ősidők óta megvan a módja. Aki gombászik, korán reggel megy. 9, 10 óra felé már nagyon meleg van, és annyi szúnyog meg bogár, hogy megeszik az embert. Ilyenkor kellemes. Reggel 6 után érkeztünk most is, de láttad, három, négy emberrel már találkoztunk. Persze, a gomba 10 órakor is terem... nem hiszem, hogy versenyről van szó, viszont, aki ismeri a helyeket, igyekszik elsőként odaérni, és a szép, egészséges gombát, a javát felszedni - fogalmazott Pintér Ferenc.

Néha vitát gerjeszt egy-egy ember véleménye az internetes felületeken, több csoport is létezik, ahol tanácsot kérnek, adnak, vagy csupán megosztják fotóikat élményeiket az ország több részéből. Viszont, aki csupán egy kicsit is ismeri a gombászokat, az tudja, teljesen felesleges rákérdezni, „hol, merre esett ez a szép találat?”

– Persze, hogy senki nem árulja el a saját helyét. Nekem 50 év gombászás van a hátam mögött. Többször átalakult azóta az erdő, volt, hogy kivágták - mert vágásérett volt. Akkor megszűnt a helyem, de lett másik. Üresjáratok is vannak persze, de ha az ember már rutinos, ismeri a környezetét, 10-ből 8 esetben biztosan nem üres kosárral megy haza.

Egy nap alatt is hatalmas változást képes produkálni a természet. Pintér Ferenccel hétfőn hajnalban tettünk egy sétát a Kiskanizsa és Bajcsa közti erdőben. Fiatal, ropogós galambgombák, vargányák kerültek az utunkba - utóbbit illetően leginkább már csak az öregebb példányok voltak fellelhetők.

Az örök nagy kérdést viszont nem kerültük ki: mi a legbiztosabb módja a gombaszedésnek... ugyanis nem elegendő az, hogy „a szomszédtól kaptam, ő ismeri a gombákat”.

Az elővigyázatossággal az általunk megkérdezettek mindegyike egyetért. Sajnos szinte nem múlik el úgy év, hogy ne lenne áldozata a mérgező fajoknak.

A nagykanizsai vásárcsarnokban a piacfelügyelőség ellenőrzi az eladásra szánt portékát. A szakemberekhez nem csupán akkor lehet fordulni, amikor árusítani szeretne valaki, a hobbi gombászokat is fogadják, bevizsgálják az általuk szedett csemegét.

– Az árusok érkezésekor ellenőrizzük a gombát, minden egyes darabját, közösen, több kollégámmal. A szakellenőrzési technikákat is alkalmazzuk, Utána jegyzőkönyvet készítünk, ennek birtokában árusíthatnak a csarnokban - mondta el lapunk megkeresésére Radics Balázs piacfelügyelő.

A vásárcsarnok munkatársainak elmondása szerint most már valóban lecseng az aktuális szezon, szerdán csupán három árus kínálta a galambicát és a vargányát, de elvétve volt rókagomba és szegfűgomba is az asztalokon. Az emberek felelősségteljes magatartását jól példázza, hogy az intézmény szakértői éves szinten csaknem 3000 vizsgálatot végeznek, és a csarnokba érkezők túlnyomó része úgynevezett hobbi gombász, nem pedig árus.

Vincze Adél